Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Europa Nostra maakt winnaars prijzen 2000 bekend

Datum nieuwsfeit: 25-01-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persconferentie, 25 januari 2001
Nieuwspoort, Van der Poelzaal, 12.15 uur

Den Haag, 18 januari 2001

Europa Nostra Prijzen 2000

Op 25 januari 2001 maakt Europa Nostra, de pan-europese federatie ter behoud van het erfgoed, de namen bekend van de winnaars van de jaarlijkse Europa Nostra Prijzen voor conservatie en restauratie. Hoewel het kantoor van Europa Nostra al sinds 1990 in Den Haag gevestigd is, worden de prijzen dit jaar voor het eerst officieel uitgereikt in Nederland en wel op 30 maart 2001 in het stadhuis van Maastricht.

De Europa Nostra Prijzen, die toegekend worden onder auspicien van de Europese Commissie, zijn onderverdeeld in drie categorieen:

Eremedailles
Maximaal vier personen per jaar kunnen onderscheiden worden op grond van hun niet aflatende en exemplarische activiteiten ter bescherming en behoud van het gebouwde en natuurlijke erfgoed.
Drie personen zullen deze prijs ontvangen. Zij zijn afkomstig uit Grieke nland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Erfgoedprijzen
De erfgoedprijzen worden gegeven aan projecten die een buitengewone bijdrage leveren aan het behoud en de verbetering van het gebouwde en natuurlijke erfgoed in Europa. Ze kunnen worden toegekend aan de restauratie van gebouwen, al dan niet gecombineerd met het aanpassen aan nieuwe functies, aan de bescherming van cultuurlandschappen, tuinen of parken, en aan nieuwbouw in beschermd gebied.
Zestien projecten vallen in de prijzen, verdeeld in twee categorieen: medailles en diploma's. Zij zijn afkomstig uit de volgende landen: Belgie, Denemarken, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Nederland, Noorwegen, Spanje, Tsjechie en het Verenigd Koninkrijk.

Europa Nostra Restauratie Fonds
Het Europa Nostra Restauratie Fonds geeft jaarlijks een financiele bijdrage aan de restauratie van een monument in particulier bezit dat dringend aan herstel toe is. Ieder jaar wordt een verschillend thema uitgekozen waarvoor de bijdrage bestemd is. In 2000 kon men een project indienen dat het herstel van ornamentaal stucwerk betrof. De winnaar van deze prijs is afkomstig uit Tsjechie.

De prijsuitreiking op 30 maart 2001 in het stadhuis te Maastricht zal plaatsvinden in de aanwezigheid van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Henrik van Denemarken, President van Europa Nostra, mevrouw Viviane Reding, lid van de Europese Commissie, verantwoordelijk voor Onderwijs en Cultuur, en vele andere prominenten.

De persconferentie op 25 januari in Nieuwspoort (Lange Poten 10, Den Haag) wordt gegeven door de Executive President van Europa Nostra, Baron Cardon de Lichtbuer (Belgie), door de voorzitter van de Jury van de Erfgoedprijzen, Dr Andrea Schuler (Zwitserland) en door de President van het Restauratiefonds, Prins Charles-Louis de Merode (Duitsland). Er wordt een kleine fototentoonstelling van de prijswinnaars opgesteld. Persmappen en persfoto's zijn op de conferentie beschikbaar.

Wij stellen uw aanwezigheid bij de persconferentie zeer op prijs.

Voor verdere inlichtingen:
Secretariaat Europa Nostra: Marijnke de Jong (Awards Officer) Lange Voorhout 35, 2514 EC Den Haag
Tel.: 070 302 4052 , fax: 070 361 7865, Email: (ao@europanostra.org)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie