Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Staatsloterij in strijd met Europees recht'

Datum nieuwsfeit: 25-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

NATIONALE POSTCODE LOTERIJ

Overheid handelt via Staatsloterij in strijd met Europees Recht

PERSBERICHT

Overheid handelt via Staatsloterij in strijd met discriminatieverbod en Europees recht

De Nederlandse overheid handelt in strijd met het discriminatieverbod en het Europeese recht door de Staatsloterij te verplichten 60% aan prijzengeld uit te loven en de 'goede-doelenloterijen' te verplichten 60% aan het goede doel af te dragen. Tot deze opmerkelijke conclusie kwamen zowel mr.I Cath als prof.mr.P. Nicolaï vanmiddag tijdens een besloten loterijberaad onder voorzitterschap van Andrée van Es. Zowel Cath als Nicolaï stellen dat de overheid, door het wettelijke verschil in behandeling van beide type loterijen te handhaven, onrechtmatig handelt. Volgens hen rust op de overheid de rechtsplicht om aan de onrechtmatige situatie van de bevoorrechte positie van de Staatsloterij, en de daarmee samenhangende schijn van partijdige bevoordeling, zo spoedig mogelijk een einde te maken.

Harmonisatie
Voor de gelijkschakeling van de Staatsloterij met de goededoelenloterijen is volgens Nicolaï geen ingrijpende wetswijziging vereist. Daarnaast blijkt uit het kabinetsstandpunt over het MDW-rapport 'Nieuwe ronde, Nieuwe Kansen' dat de regering voornemens is om meer marktwerking te realiseren binnen de kansspelmarkt door drie nieuwe goededoelenloterij-vergunningen af te geven. Deze voorgenomen stap van uitbreiding bergt het gevaar in zich dat Nederlandse goededoelen-organisaties daar grote schade van kunnen ondervinden. De overheid heeft niet het recht om bij het afgeven van nieuwe loterijvergunningen niet uit te sluiten dat goededoelengeld wegvloeit naar het buitenland. Door het gelijkschakelen van de Staatsloterij met de bestaande goededoelenloterijen in Nederland, wordt bereikt dat er meer marktwerking optreedt zonder dat loterijopbrengsten 'wegvloeien' naar het buitenland.

Volgens professor Nicolaï dient de Staatsloterij gehandhaafd te blijven mits de exploitatievoorwaarden voor alle landelijke loterijen, inclusief de Staatsloterij gelijk worden geschakeld.

Een voorstel zou volgens de goededoelenloterijen kunnen zijn om de verplichte afdracht aan goede doelen cq. algemene middelen op 40% te stellen. In zo'n situatie zal de concurrentiepositie van de Nederlandse loterijen verbeteren wat nodig is om de toenemende druk van buitenlandse loterijen te weerstaan. De groei van Nederlandse loterijen kan zo gewaarborgd worden. Alleen op die manier komt de continuïteit van de afdracht aan goede doelen in Nederland zo min mogelijk in gevaar.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie