Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

TNO in verzet tegen besluit Pronk over locatie Ypenburg

Datum nieuwsfeit: 25-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO)
Zoek soortgelijke berichten
TNO

Perskamer

TNO in verzet tegen besluit Pronk over Ypenburg - Besluit weghalen werkvoorraden TNO-Ypenburg ondoordacht

English

spacing.gif (43 bytes)

25 januari 2001

TNO heeft met verbazing kennis genomen van het besluit van minister Pronk (VROM) om alle werkvoorraad explosieve stoffen en munitie van TNO van de locatie Ypenburg in Nootdorp weg te laten halen. TNO zal hier dan ook, voor wat eigendom van TNO is, niet aan meewerken. Ook zal TNO zich verzetten tegen het weghalen van stoffen die ofwel niet vervoerd mogen worden, dan wel elders niet ondergebracht mógen worden. TNO heeft dit aan de minister laten weten. In de brief aan de minister vraagt TNO ook om een nog steeds ontbrekende formele onderbouwing van het besluit dat verder gaat dan het eerste bericht van afgelopen vrijdag. In overleg dat TNO direct na het weekeinde heeft gevoerd met VROM en Defensie, leek een werkbaar compromis voor de korte termijn nog binnen handbereik.

Op Ypenburg verricht TNO wetenschappelijk onderzoek naar aard en effecten van vuurwerk, explosieven en munitie. TNO Prins Maurits Laboratorium helpt om deze stoffen veiliger en betrouwbaarder te maken en om mens en goed te beschermen tegen bijvoorbeeld wapens van anderen. De geringe werkvoorraden voor dit onderzoek zijn met een geldige en recente (1998) milieuvergunning van VROM onder zeer strikte omstandigheden opgeslagen in vier munitiedepots.

Besluit levert meer risico op en een praktisch onwerkbare situatie Het besluit van de minister is 23 januari in een brief aan TNO meegedeeld. De minister zegt in deze brief dat, ondanks het feit dat alle werkvoorraden weg moeten, het huidige en toekomstige werk van TNO door moet blijven gaan. Dit kan niet anders dan met de groots mogelijke moeite en verstoring van de normale bedrijfsvoering en dus met zeer aanzienlijke schade en meerkosten. Het betekent ook dat er voor het onderzoek bijna dagelijks transporten over openbare wegen en door de woonwijk Ypenburg zullen plaatsvinden in plaats van nu maandelijks. TNO vindt dat om veiligheidsredenen onverantwoord omdat transport een veel groter risico met zich meebrengt dan opslag in beschermde omstandigheden. Dagelijkse transporten bestempelde ook de vorige minister van VROM mevrouw De Boer, in antwoord op kamervragen in april 1997, om veiligheidsredenen nog als "niet reëel".

Ondoordacht
Na de ramp in Enschede lijkt de minister onder druk van politiek en opinie te zijn overgegaan op een zo snel mogelijk ontwerpen en doorvoeren van regelgeving. In de haast wordt naar de mening van TNO niet altijd voldoende gekeken naar de feiten en wat verstandig is. Dat geldt ook voor het besluit over Ypenburg. Bovendien betekent het besluit een ernstige vertraging of opschorting van het onderzoekswerk dat voor VROM, Defensie, Openbaar Ministerie, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Buitenlandse Zaken en anderen wordt gedaan. TNO is in de nasleep van "Enschede" bijvoorbeeld in opdracht van juist VROM bezig met het bepalen van de gevarensubklasse waarin recentelijk in beslag genomen vuurwerk moet worden ingedeeld.

Het mág soms niet eens vervoerd
Naast het aanzienlijk toegenomen risico als TNO iedere dag transporten zal moeten laten uitvoeren, zijn er materialen, bestaand of ter plaatse gemaakt, die niet verplaatst of elders opgeslagen mogen of kunnen worden. Dat kan zijn omdat dat wettelijk niet mag, of omdat Defensie geen specialistische kennis van het bewaren van de stoffen heeft en opslag daar dus onverantwoord is.

Veiligheidsanalyse over feiten en niet emoties
De minister maakt niet goed duidelijk op welke gronden het besluit is genomen. Bovendien gaat het besluit in tegen een recente en geldige milieuvergunning van diezelfde minister. Bij het afgeven van die vergunning is de veiligheidssituatie van het complex met geplande woningbouw met nadruk aan de orde geweest. TNO heeft er weinig vertrouwen in dat de minister waarlijk bereid is tot een snelle nadere analyse van de huidige veiligheidssituatie waarbij feiten en technische gegevens een voldoende belangrijke rol zullen spelen. TNO is bereid op korte termijn aan de oplossing van de problematiek mede te werken en een oplossing te zoeken, mits die veilig is en in redelijkheid is uit te voeren. Hoewel er dus om veiligheidsredenen geen aanleiding is om te vertrekken van Ypenburg, is TNO wel bereid om voor de lange termijn mee te denken over een duurzame oplossing. Meer informatie:
TNO

Contactpersoon:
Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
Telefoon 015 269 49 75

June Vasconcellos

Telefoon 015 269 49 05

Fax 015 262 73 35
E-mail (pressinfo@tno.nl)

Postbus 6050
2600 JA, Delftreageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie