Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Groot risico op E.coli bacterie in rauw gehakt

Datum nieuwsfeit: 25-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Voedingscentrum
Risico op E.coli bacterie in gehakt: kan ik het nog wel eten? 25 januari 2001

Bij rauwe melk, rauw vlees en gevogelte zoals kip, is de kans op besmetting met ziekteverwekkende bacteriën groot. Besmetting van het vlees met een ziekmakend type E.coli (voor de liefhebber meer precies: O157 VTEC), kan optreden als bij de slacht het vlees in aanraking komt met de darminhoud. Bacteriën zitten aan de oppervlakte van het vlees. Bij gemalen vlees zoals gehakt, zijn ze door het hele product verspreid. Rollade is vlees waarbij de buitenkant naar binnen is gerold. Daarom moeten gehakt, hamburgers, en rollade altijd helemaal gaar worden gemaakt. Pas dan is het zeker dat alle bacteriën zijn gedood. Je kunt daarom beter geen rauw vlees eten.

Naast verhitten is ook de algemene hygiëne van belang. De besmetting kan namelijk via de snijplank, het gereedschap of uw handen overstappen naar andere gerechten, dus iedereen handen wassen.

Het risico is belangrijk groter voor kwetsbare groepen met een verminderde weerstand, zoals jonge kinderen, zwangeren, zieken en ouderen met een verzwakte lichamelijke conditie. Om besmetting met deze bacterie te voorkomen kunnen risicogroepen beter ook geen tartaar en filet american eten. Het gaat hier om gemalen vlees die rauw wordt gegeten.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie