Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tournee met DeMille's originele Ten Commandments uit 1923

Datum nieuwsfeit: 26-01-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

DeMille's originele TEN COMMANDMENTS (1923)

Datum: 26 t/m 28, 30 jan / 1 feb '01

Regisseur Cecil B. DeMille was een van de grondleggers van de Amerikaanse cinema. Zijn grote reputatie dankt hij aan zijn bijbelse en historische spektakelfilms. Enkele films maakte hij twee of zelfs drie keer. Zijn grootste succes was THE TEN COMMANDMENTS (1956). Minder bekend is, dat deze film de re-make was van THE TEN COMMANDMANTS die DeMille in 1923 maakte, in de tijd van de zwijgende film.
Voor het eerst sinds de jaren '20 is deze originele versie van THE TEN COMMANDMENTS weer te zien. Het Brabants Orkest begeleidt de film live met de originele muziek van Hugo Riesenfeld in zes voorstellingen in grote steden.
De 'tien geboden' zijn momenteel in de mode. DeMille zag al begin jaren '20 de mogelijkheid om de geboden in een dramatische vertelling op te nemen. THE TEN COMMANDMENTS bestaat uit twee delen. In de 'proloog' wordt het verhaal verteld van Mozes, die met zijn volk de Egyptische slavernij ontvlucht en de tien geboden ontvangt terwijl zijn volgelingen een afgod scheppen, het gouden kalf. Het tweede deel (The Story) speelt zich af in het Los Angeles van 1923. Een vrome moeder probeert haar zoons een orthodox-christelijke opvoeding te geven, met een volkomen averechts resultaat. Te laat verwijt zij zichzelf de verloedering van haar louche zoon Danny: 'Alles wat jij gedaan hebt, is mijn schuld. Ik heb je geleerd God te vrezen in plaats van hem lief te hebben'.
In THE TEN COMMANDMENTS paste DeMille de beroemde trucage toe, waarbij de Dode Zee zich terugtrekt tot muren van water. Dezelfde truc werd gebruikt bij de re-make, driendertig jaar later. In de originele versie is een kleurenfragment opgenomen, in een vroege vorm van de technicolor-techniek.
Hugo Riesenfeld, een van de beroemdste Amerikaanse theatermusici uit de 20ste eeuw stelde een comp[ilatie-partituur voor de film samen, waarin allerlei klassiek repertoire werd opgenomen, van Bruckner tot Schumann. De Amerikaanse musicologe Gillian Anderson heeft Riesenfelds partituur gerestaureerd met behulp van een aantal belangrijke muziekbibliotheken en archieven. Zij dirigeert ook de voorstellingen met Het Brabants Orkest, waarbij THE TEN COMMANDMENTS weer precies zo te zien is als bij de premiere in New York in 1923.

Voorstellingen:

vrij 26/1/2001 EINDHOVEN Muziekcentrum Frits Philips (20.15)

zat 27/1/2001 MAASTRICHT Theater aan het Vrijthof (20.15)

zon 28/1/2001 DEN HAAG Dr Anton Philipszaal (20.15)

maan 29/1/2001 ANTWERPEN deSingel (20.00)

dins 30/1/2001 UTRECHT Vredenburg (20.15)

don 1/2/2001 DEN BOSCH Theater aan de Parade (20.00)

De voorstelling duurt incusief pauze circa drie uur.

45 minuten voor aanvang van elke voorstelling verzorgt Theodore van Houten een inleiding op de film.

STICHTING FILM IN CONCERT
Westerenban 84
4328 HG Haamstede
Telefoon: 0111-651101
Afzender: (zwijgen@newbabylon.demon.nl)
Contactpersoon: T.J. van Houten

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie