Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Amsterdamse bouwvakkers en hun bestaansstrategieën

Datum nieuwsfeit: 26-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit van Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Amsterdam

UvA Agenda

Titel Makers en stakers. Amsterdamse bouwvakkers en hun bestaansstrategieën in het eerste kwart van de twintigste eeuw
Datum vrijdag 26-01-2001
Tijd 14:00 uur

Promovendus H. Wals

Promotor rof. dr. P. de Rooy

Wals beschrijft in zijn proefschrift hoe de opkomst van het marktmechanisme (concurrentie, contracten) de arbeidsrelaties in de Amsterdamse bouwwereld na het einde van de 19de eeuw onder druk zette en het dagelijks leven van de bouwvakker verregaand beïnvloedde. Hij doet dit aan de hand van turbulente ontwikkelingen in de hoofdstedelijke woningbouw in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Werkgevers zetten hun werknemers onder druk om hard te werken tegen stukloon, in vaak onprettige omstandigheden. Zodra een gebouw af was werden de bouwvakkers ontslagen. Dit zorgde voor grote financiële onzekerheid bij de arbeiders, van wie een kleine groep zich organiseerde om betere arbeidsvoorwaarden te kunnen bedingen bij de werkgevers. De meeste arbeiders schreven zich echter niet in bij een vakbond. Zij vonden dat ze het geld voor het lidmaatschap wel beter konden gebruiken, hadden geen interesse of keurden de activiteiten van de vakbonden eenvoudigweg af. Deels kwam dit door de stakingen, die sommige arbeiders zagen als een aantrekkelijk strijdmiddel, maar die ook veel ellende met zich meebrachten voor de niet-stakers. Want als het werk stil lag, kregen ook zij niet betaald. Terugkijkend concludeert Wals dat het bij een hooglopend arbeidsconflict vaak verstandiger was om weer aan het werk te gaan. Hoe langer de staking duurde, des te groter de kans dat de bouwvakkers er slecht vanaf kwamen.

Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 1, 2 en 5, halte Spui.

Toegang

Vrij

.. (webmaster@uva.nl)
Bron: UvA Agenda

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie