Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Deskundigen helpen bij de crisis op de Galapagoseilanden

Datum nieuwsfeit: 26-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

INT. FUND FOR ANIMAL WELFARE

Deskundigen helpen bij de crisis op de Galapagoseilanden

Internationale deskundigen helpen bij de crisis op de Galapagoseilanden

Santa Fe, Galapagos - Het eerste team internationale deskundigen is vandaag op de Galapagoseilanden aangekomen op verzoek van plaatselijke wetenschappers en organisaties om de zeldzame dieren te redden die worden bedreigd door de olie die uit de tanker Jessica is gestroomd.

De uit 12 man bestaande groep van het International Fund for Animal Welfare, onder leiding van Jay Holcomb, die ruim 30 jaar ervaring heeft met door olie besmeurde dieren, werkt samen met het Charles Darwin Research Station, dat op het eiland gevestigd is en leiding geeft aan de reddingsoperatie.

Het team, met o.a. deskundigen van het International Bird Research and Rescue Centre, is onderdeel van IFAW's Emergency Relief Programme.

Holcomb zei: 'Dit is een zeldzaam ecosysteem. De situatie waarin zeevogels, zeezoogdieren en reptielen bedreigd worden is erg ongewoon. Het unieke karakter van de Galapagoseilanden is ook de reden waarom deze olielozing zo'n enorme ramp is voor de dieren die hier in het wild leven.

We werken hier samen met de plaatselijke deskundigen om een plan te maken hoe we de crisis moeten aanpakken. We moeten besluiten wanneer en hoe we de dieren zullen vangen, waar we ze moeten opvangen en hoe we de dieren moeten vervoeren.

Door onze ervaring kunnen we de wetenschappers en organisaties hier helpen de crisis in de komende dagen en maanden zoveel mogelijk te bezweren. Ten slotte hopen we ook een soort noodplan te maken voor als zich weer een dergelijke ramp voordoet.

Hoe erg de ramp wordt weten we niet; we zijn totaal afhankelijk van de wind en de stroming.'

Vorige week zonk de Jessica voor de kust van Wreck Bay, San Cristobal, met bijna 1,1 miljoen liter diesel en bunkerolie aan boord - het meeste daarvan is in zee gestroomd. De olielaag spoelde eerst op één kuststrook van het eiland Santa Fe aan, het woongebied van zeeleeuwen en vele soorten zeevogels. De laag heeft nu het eiland Santa Cruz bereikt waar, voor zover men heeft kunnen nagaan, 17 zeeleeuwenjongen, lavameeuwen, pelikanen en een zeeschildpad met olie besmeurd zijn. Een strook van 300 meter langs het strand van Santa Cruz is ook besmeurd, een gebied waar de witpunt rifhaai leeft.

Tot nu toe heeft de ramp het leven gekost aan 30 pelikanen, 4 zeeleeuwen en 7 blauwvoetgenten.

Voor interviews, foto's en video's kunt u contact opnemen met het IFAW-team op de Galapagoseilanden.

Opmerking voor redacteuren: Digitale afbeeldingen zijn op aanvraag beschikbaar. Contactpersonen: Simon Pope van IFAW UK, +44 (207) 587-6714, of +44 (207) 703-3655, of +44 (7801) 613-527; of Christopher Bailey van IFAW U.S., +1 508-744-2069, of +1 508-737-6677 Website: www.ifaw.org

26 jan 01 15:00

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie