Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uitreiking Bauweltpreis 2001 voor De Zaanwerf in Zaandam

Datum nieuwsfeit: 26-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Zaanstad

.


Uitreiking Bauweltpreis 2001
voor project De Zaanwerf, Zaandam

`Indrukwekkend, mooi,' zo roemde de directeur van de Messe München, Manfred Wurtzlhofer, woensdag 17 januari het plan Zaanwerf in Zaandam. Hij deed dat ter gelegenheid van de uitreiking van de Bauwelt Preis 2001 aan de architecten Tania Concko en Pierre Gautier, de ontwerpers van Zaanwerf. Een prijsuitreiking die plaats vond tijdens de Bau Messe 2001, een beurs bedoeld voor de bouwwereld die plaats vond in het 60.000 m2 tellende beurscomplex van München.

Bij de hoofdingang van het Beursgebouw bevond zich een tentoonstelling met de zes plannen die een Bauwelt Preis kregen. Hier vond ook de prijsuitreiking plaats.

Het publiek bij deze uitreiking bestond voor een groot deel uit jonge architecten en dat had alles te maken met het thema van deze prijsvraag: `Het eerste ontwerp'. Hiervoor stuurden niet minder dan 300 architecten uit de gehele wereld een project in.

De prijs is een initiatief van het wekelijks verschijnende Duitse architectuurtijdschrift Bauwelt. De zes prijzen, ieder 10.000 Mark, worden beschikbaar gesteld door de Messe München. De uitreiking vond dan ook plaats door directeur Messe München, Manfred Wutzlhofer.

Het lid van de jury, professor Hannelore Deubzer, ging tijdens de uitreikingsbijeenkomst in op de bijzondere betekenis van de realisatie van een eerste ontwerp. `Wat gebeurt er daarna,' vroeg zij zich af. Ook zij wees op de bijzondere kwaliteiten van het ontwerp van Pierre Gautier en Tania Concko die er in slaagden op deze lastig in te vullen plek langs de Zaan dit complex te ontwerpen en gerealiseerd te krijgen. De wijze waarop beide architecten hiervoor oplossingen wisten te vinden, vond de jury bewonderenswaardig.

Net zoals er lof was voor het virtuoze spel bij dit complex tussen land en water. De bouwblokken lijken als het ware op pontons te drijven.

De Zaanwerf was voor Pierre Gautier en Tania Concko hun eerste ontwerp. Precies tien jaar geleden verkenden zij de plek waar nu hun complex is verrezen en waarvoor zij mei 2000 de `Prix de la Premiere Oeuvre 1999' in ontvangst mochten nemen uit handen van de Franse minister van Cultuur en Communicatie. Zij ontvingen voor hun prestaties op Zaanwerf vorig jaar ook de Franse staatsprijs de 'Prix Delarue 2000' van de Académie d' Architecture.

Het plan De Zaanwerf ligt aan de Zaan bij het centrum van Zaandam. Het plan maakt onderdeel uit van het Zaanoeverproject. Een ambitieus plan van de gemeente Zaanstad om de oevers van de Zaan te herstructureren.

Zaanstad, 26 januari 2001


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie