Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Concept-verdrag stationering apaches in djibouti

Datum nieuwsfeit: 26-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerraad
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Ministerie van Defensie

Persbericht Ministerraad
26 januari 2001

CONCEPT-VERDRAG VOOR STATIONERING VAN APACHES IN DJIBOUTI

De ministerraad heeft een conceptverdrag met Djibouti goedgekeurd, waarin de juridische en financiële aspecten van de stationering van vier Apache-gevechtshelikopters en militair personeel (ongeveer 130 personen) zijn vastgelegd.

De financiële en juridische aspecten zijn uitgewerkt in een ontwerp-`Status of Forces Agreement' (SOFA) tussen Nederland en Djibouti. In de overeenkomst houdt de regering van Djibouti vast aan haar jurisdictie in die gevallen waarin alleen een geldelijke straf kan worden opgelegd. De Djiboutiaanse rechter bepaalt dan de hoogte van de boete, binnen het wettelijke kader. Voor zwaardere vergrijpen wordt de jurisdictie aan Nederland overgedragen. In beide gevallen zal terstond de Koninklijke marechaussee worden ingelicht, die bij de verdere afhandeling aanwezig zal zijn. Deze regeling wijkt af van wat er bijvoorbeeld in de model-SOFA van de VN staat, maar biedt ruim voldoende rechtsbescherming aan het uitgezonden personeel.

In het ontwerpverdrag met Djibouti is een bepaling opgenomen ten aanzien van het noodzakelijke wapengebruik ter beveiliging van de gevechtshelikopters. Het is toegestaan op de aan Nederland toegewezen terreinen een wapen te gebruiken, indien een persoon door de Djiboutiaanse beveiliging van het vliegveld komt en zich vervolgens onbevoegd toegang verschaft, of tracht te verschaffen, tot het Nederlandse terrein.

Zoals bekend worden de vier Apache-gevechtshelikopters in Djibouti gestationeerd om zo nodig te kunnen assisteren bij een ontzetting van UNMEE-militairen uit Ethiopië en Eritrea.

RVD, 26.01.2001
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie