Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kabinet besluit tot verbod houden van pelsdieren

Datum nieuwsfeit: 26-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerraad
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Persbericht Ministerraad
26 januari 2001

KABINET BESLUIT TOT VERBOD HOUDEN VAN PELSDIEREN

Het kabinet heeft ingestemd met het voorstel van minister Brinkhorst van LNV om het houden en doden van dieren ter verkrijging van hun pels te verbieden. Voor de nertsenhouderij is een overgangstermijn van 10 jaar vastgesteld. Er mogen geen nieuwe bedrijven worden gestart en het aantal dieren op de bestaande bedrijven mag niet worden uitgebreid. In bijzondere omstandigheden kan een opvolgend nertsenhouder gebruik maken van de overgangstermijn, bijvoorbeeld in geval van invaliditeit van de oorspronkelijke houder.

Op 1 juli 1999 heeft de kamer de motie Swildens-Rozendaal aangenomen, waarin werd verzocht om beëindiging van het bedrijfsmatig houden van nertsen, omdat het doel van de bontproductie de nertsenhouderij niet rechtvaardigt. Het kabinet stond niet afwijzend tegenover deze motie, maar wilde in eerste instantie ontwikkelingen in Europa afwachten. Het Verenigd Koninkrijk heeft een wetsvoorstel opgesteld waarin het fokken en doden van dieren vanwege de waarde van hun vacht wordt verboden. Dit wetsvoorstel is inmiddels van kracht. De Europese Commissie heeft aangegeven dat lidstaten de bevoegdheid hebben om dergelijke maatregelen te treffen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 26.01.2001
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie