Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Overheid bedriegt pelsdierenhouders

Datum nieuwsfeit: 26-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

MEDIAWAVES

Pelsdierenhouders door overheid bedrogen

PERSBERICHT

Nederasselt, 26 januari 2001

PELSDIERENHOUDERS DOOR OVERHEID BEDROGEN

60 miljoen tevergeefs geïnvesteerd in welzijn van nertsen

Met het vandaag door de regering genomen besluit om de pelsdierenhouderij in Nederland binnen 10 jaar af te bouwen, zonder enige vorm van financiële compensatie, zijn ca. 220 boeren op keiharde wijze door hun eigen overheid bedrogen. Vanaf 1995 werd op aandringen van dezelfde overheid ruim 60 miljoen gulden met succes geïnvesteerd in welzijnsverbeteringen.
Zelfs minister Brinkhorst zei onlangs in de Tweede Kamer dat het welzijn van nertsen geen grondslag biedt voor een verbod op het houden daarvan.

Algemeen secretaris van de Nederlandse vereniging van Fokkers van Edelpelsdieren (NFE): Daarom is één minuut voor twaalf een nieuw argument van stal gehaald. Bont zou minder nodig zijn dan bijvoorbeeld de vleesberg die wij gezamenlijk consumeren of de huisdieren die wij houden. Een overheid die op willekeurige wijze ingrijpt in de vrije keuze van consumenten, heeft enorme consequenties voor onze democratie.
En dat terwijl recent nog uit een publiek onderzoek is gebleken dat het merendeel van onze bevolking vindt dat de wijze waarop dieren gehouden worden doorslaggevend dient te zijn en niet het doel waarvoor. De overheid negeert haar bestuurlijke verantwoordelijkheid en buigt openlijk voor de druk van actiegroepen en terroristen. De gehele landbouw kan zijn borst natmaken.

Ook ten aanzien van het welzijn van nertsen werkt het beleid averechts. De vraag naar bont neemt in Nederland en wereldwijd gestaag toe. Topdesigners verwerken het natuurlijke materiaal massaal in hun collecties.
De productie van de in ons land, onder de allerhoogste welzijnsstandaard, gehouden dieren, zal zich verplaatsen naar andere landen binnen en buiten Europa.

Het antwoord is nu aan de Eerste Kamer waar een meerderheid van VVD en CDA dit wetsvoorstel juist vanwege de belangrijke precedentwerking kan tegenhouden. Wij vertrouwen erop dat de Eerste Kamer niet zal instemmen met een dergelijk wetsvoorstel. De N.F.E. zal niet accepteren dat de overheid het bestaansrecht en daarmee het zorgvuldig opgebouwde vermogen en oudedagsvoorziening van de ene op de andere dag afneemt. Het onacceptabele daarvan zullen de Nederlandse pelsdierenhouders, zonodig, bij de hoogste internationale rechtscolleges, willen aantonen.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie