Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gunstig advies West-Vlaanderen bescherming vijf hoeves

Datum nieuwsfeit: 26-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Gunstig advies van de bestendige deputatie omtrent de bescherming van vijf hoeves
Brugge, 26/1/2001
BESCHERMING ALS MONUMENT VAN:
DE HOEVE ¡¥T GROOT SCHARDOUW IN SINT-ELOOIS-WINKEL.

De bestendige deputatie van West-Vlaanderen heeft een gunstig advies uitgebracht over de voorgenomen bescherming als monument van de hoeve ¡¥t Groot Schardouw in de Groenedreef in Sint-Eloois-Winkel (Ledegem).

De oorsprong van deze historische hoeve gaat terug op de heerlijkheid Scardauwe, waarvan de oudste vermelding opklimt tot 1290. De huidige, nog gedeeltelijke omwalde hoeve dateert in belangrijke mate uit de 18de eeuw. Rondom een erf zijn een poortgebouw (1772), een dubbele dwarsschuur (1771), een 19de-eeuws stalgebouw en een boerenhuis gelegen. Het boerenhuis werd na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd op de oorspronkelijke plaats en in een historiserende stijl. Langs de Groenedreef, tegenover de oprit naar de hoeve, staat nog een 19de-eeuwse kapel. Dit eenvoudig bakstenen gebouwtje met een rotsimitatie en een beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes wordt eveneens als monument voorgedragen.
De hoeve ¡¥t Groot Schardouw is een gaaf bewaard en representatief voorbeeld is van 18de-eeuwse landelijke architectuur in de regio Roeselare. De bestendige deputatie deelt dit oordeel, maar stelt dat een bescherming als monument slechts gerechtvaardigd is als de toekomstige uitbating van het landbouwbedrijf door een bescherming niet in het gedrang komt. De definitieve beslissing berust bij Vlaams minister Johan Sauwens.

BESCHERMING ALS MONUMENT VAN:
VIER HOEVES IN LEDEGEM, RUMBEKE EN IZEGEM

De bestendige deputatie van West-Vlaanderen heeft een gunstig advies uitgebracht over de voorgenomen bescherming als monument van vier hoeves in de Ledegem, Izegem en Rumbeke. Het betreft á het Oosthof in de Sint-Eloois Winkelstraat in Ledegem, á het Waterpachtgoed op de grens van Rollegem-Kapelle en Sint-Eloois-Winkel,
á de Hoge Schuur in de Gapaardstraat in Izegem
á en een kleine hoeve in de Dadizeleenstraat in Roeselare. De oorsprong van de ¡§Oosthove¡¨ gaat terug tot de gelijknamige heerlijkheid, waarvan de oudste vermelding opklimt tot 1236. Het huidige boerderijcomplex dateert grotendeels uit de 18de eeuw. De aaneengesloten onderdelen van deze omwalde hoeve zijn rondom een verhard erf geschikt. Het gaat om een poortgebouw, een boerenhuis (1793), een paardenstal, een koeienstal en een wagenhuis. Blikvanger van deze grote herenhoeve is ongetwijfeld de monumentale schuur. Ook de wegkapel, gelegen naast de oprit naar het Oosthof, wordt als monument voorgedragen. De directe omgeving van de boerderij zal als dorpsgezicht beschermd worden. De geschiedenis van het ¡§Waterpachtgoed¡¨, gelegen op de grens van Rollegem-Kapelle en Sint-Eloois-Winkel, klimt op tot 1556. Van deze boerderij worden het 18de-eeuwse boerenhuis en de 19de-eeuwse poort als monument voorgedragen. De toeganspoort, gevormd door twee ronde bakstenen torens met uivormige bekroningen, is een romantische verwijzing naar de middeleeuwen. De eerste vermelding van de hoeve ¡§De Hoge Schuur¡¨ aan de Gapaardstraat in Izegem gaat terug tot 1653. De huidige gebouwen van deze omwalde boerderij zijn wel van recentere datum. Rondom het erf staan een poortgebouw (1778), een boerenhuis (1778) en een monumentale schuur (1801) met aansluitend stallingen (1771). Het boerenhuis van de kleine hoeve aan de Dadizeleleenstraat in Rumbeke dateert van 1735. De bijhorende schuur en stal werden in de 19de eeuw gebouwd.
De bestendige deputatie is van oordeel dat deze hoeves gaaf bewaarde en representatieve voorbeelden zijn van 18de- en 19de-eeuwse landelijke architectuur in de regio Roeselare. Een bescherming als monument is dan ook gerechtvaardigd. De definitieve beslissing berust bij Vlaams minister Johan Sauwens.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie