Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Brandveilig, duurzaam èn milieuvriendelijk bouwmateriaal

Datum nieuwsfeit: 26-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Brandveilig, duurzaam èn milieuvriendelijk bouwmateriaal in de maak

Onlangs afgerond onderzoek heeft aangetoond dat het mogelijk is om op milieuvriendelijke wijze hout en andere natuurlijke materialen brandveilig en bovendien duurzaam te maken.

Als hernieuwbare grondstof voor de bouw is het gebruik van hout in vele opzichten een goed alternatief voor metalen of stenen bouwelementen. Hetzelfde geldt voor plantaardige vezelmaterialen. Als toepassing kan hierbij gedacht worden aan producten zoals deuren, ramen, kozijnen en gevelbekleding maar ook aan minder voor de hand liggende producten zoals isolatiemateriaal. Tot nu toe is het toepassen van deze natuurlijke materialen beperkt, omdat door vochtopname problemen kunnen ontstaan met de isolatiewaarde, zwelling en rotgevoeligheid. Maar misschien wel de grootste belemmering voor het toepassen van hout en plantaardige vezelmaterialen is de brandbaarheid ervan. Tenzij hout in zware massieve delen wordt toegepast, leveren hout en plantaardige gewassen een zwakke prestatie op het gebied van brandvertraging.

Het afgelopen jaar hebben ATO, Dick Peters BV en SHR Hout Research zich beziggehouden met de ontwikkeling van technologie om hout en vezelmateriaal beter te laten aansluiten bij de eisen die aan toepassingen in de bouw gesteld worden. In een mede door EZ en VROM gefinancierd EET-kiemproject bleek het mogelijk om in één stap een brandveilig, duurzaam en milieuvriendelijk materiaal te maken.

Vanwege de goede resultaten die in dit project behaald zijn, is besloten tot het marktrijp maken van deze technologie. Hiervoor is opnieuw ondersteuning aangevraagd bij het EET-bureau. Voor het vervolgtraject is het team uitgebreid met IVAM Environmental Research, Wageningen UR en de bedrijven die de ontwikkelde technologie in hun producten gaan gebruiken: Houtbedrijf Van Hout, Doorwin (Kegro Deuren B.V.) en Heraklith Nederland B.V. Zodra dit team de ontwikkeling tot een succes heeft gebracht zal dit ingrijpende gevolgen hebben voor de Nederlandse bouwpraktijk. De invulling van het begrip duurzaam bouwen zal hierdoor binnen 4 jaar een grote sprong voorwaarts maken.

Plaatsingsdatum: 26 januari 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie