Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie RUG: vlakdefecten in niet-kubisch materiaal

Datum nieuwsfeit: 26-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

16 jan 2001


Nummer 005 16 januari 2001


HRT Elektronen Microscopie toont nieuw vlakdefect in niet-kubisch intermetallisch materiaal

De hoge sterkte, goede oxidatiebestendigheid en hoge smelttemperatuur van niet-kubische intermetallische materialen maken deze klasse van materialen in het bijzonder geschikt voor toepassingen bij hoge temperaturen, zo rond 1000 °C. Omdat de vervormbaarheid bij kamertemperatuur ook een rol van betekenis speelt, richt onderzoek zich voornamelijk op de niet-kubische structuren die gerelateerd zijn aan de kubische, zoals de veelbelovende DO19 . Omdat het globale mechanische gedrag bepaald wordt door locale verschijnselen, is gedetailleerde kennis tot op het atomaire niveau essentieel. Classificatie en identificatie van vlakdefecten zijn hiervoor belangrijk, aangezien deze defecten het deformatiegedrag sterk beïnvloeden. Patricia Carvalho richtte haar onderzoek op vlakdefecten, gegenereerd in DO19 fasen tijdens vastestoftransformaties en gebruikte daarbij zowel conventionele als Hoge Resolutie Transmissie Elektronen Microscopie (HRTEM). De twee legeringen die zij koos, Co-W en Ni-Sn, illustreren verschillende soorten van het transformatiegedrag. Carvalho liet zien welke betekenis kwantitatieve HRTEM beeldsimulatie kan hebben bij de ontrafeling van complexe structuren. De nauwkeurige analyses van de configuraties van de defecten in drie verschillende intermetallische systemen leverden haar een gedetailleerd inzicht op in de transformatie mechanismen op atomair niveau. Bovendien maakte zij met haar benadering nieuwe en specifieke verschijnselen in elk groeiproces duidelijk. In het geval van de D019-ases, observeerde en karakteriseerde zij voor het eerst een vlakdefect dat zij pRF noemde. /FC

Patricia Almeida Carvalho (Lissabon, 1968) studeerde Materials Science Engineering aan de Technical University in Lissabon. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij de onderzoeksgroep Technische natuurkunde/Materiaalkunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Dit onderzoek werd gefinancierd door de Portugese stichting voor Science and Technology.

Datum en tijd

vrijdag 26 januari 2001, 14.15 uur

Promovendus

P.M. Almeida Carvalho, tel. (050)363 47 28, fax (050)363 48 81, e-mail (p.carvalho@phys.rug.nl) (werk),

Proefschrift

Planar defects in ordered systems

Promotor

prof.dr. J.Th.M. de Hosson

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie