Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Auschwitz Herdenking 2001

Datum nieuwsfeit: 28-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

NEDERLANDS AUSCHWITZ COMITE

AUSCHWITZ Herdenking 2001

Op zondag 28 januari 2001 vindt in het Wertheimpark te Amsterdam in aanwezigheid van burgemeester Cohen van Amsterdam, minister De Grave namens de Nederlandse regering en officiële vertegenwoordigers van Israël, Polen, Duitsland en Oostenrijk de jaarlijkse Auschwitzherdenking plaats.
Burgemeester Cohen zal bij het spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' de aanwezigen toespreken. Het is voor het eerst dat ook Sinti en Roma tijdens deze plechtigheid een bijdrage leveren. Hierna is er gelegenheid voor particulieren en organisaties hun kransen en bloemen te leggen bij het monument.

Op 27 januari 2001 is het 56 jaar geleden dat het vernietigingskamp Auschwitz door de Russen werd bevrijd. Het Nederlands Auschwitz Comité vindt het belangrijk dat de vervolging van en de moord op joden, Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog ook in de 21ste eeuw alle aandacht krijgen. De maatschappelijke verwerking van de holocaust is in Nederland nog steeds in volle gang. De les die wij kunnen leren van deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis blijft actueel.

Programma:

10.30 uur Verzamelen voor de Stille Tocht in de Boekmanzaal van het Stadhuis in Amsterdam, via de hoofdingang aan de Amstelzijde.
11.30 uur Begin Stille Tocht naar het Wertheimpark. 12.00 uur Herdenking bij het Auschwitz Monument. Toespraak door burgemeester Job Cohen van Amsterdam. Muziek door Tata en Nello Mirando van het koninklijk Zigeunerorkest Tata Mirando.
Kaddisj en Jizkor door rabbijn Sonny Herman. 12.30 uur Einde herdenking.

13.00 uur Europarestaurant van de RAI open.
13.30 uur Lunchbijeenkomst.
Sprekers: Jacques Grishaver, voorzitter Nederlands Auschwitz Comité. Els Meijer, lid Tweede Kamer der Staten-Generaal voor de VVD.
Muziek: Maarten Peters, zanger/componist en Ruud de Grood, piano.
16.00 uur Einde lunchbijeenkomst.

U bent van harte welkom bij de herdenking en de lunchbijeenkomst. In verband met de beveiliging moeten wij u vragen bij de ingang van de RAI uw perskaart te tonen.

Voor inlichtingen kunt u contact opnemen met:

Jacques Grishaver, tel: 020-699.06.58, of fax: 020-600.34.55

25 jan 01 14:10

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie