Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Gratis Eten Utreg' onrechtmatig gearresteerd

Datum nieuwsfeit: 28-01-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

'Gratis Eten Utreg' onrechtmatig gearresteerd !

Artikel 113 van de APV geldt niet voor verstrekken gratis eten.

Vrijdag aan het einde van de middag werden de laatste arrestanten van 'Gratis Eten Utreg' vrijgelaten. In totaal werden donderdagavond dertien mensen opgepakt die gratis eten stonden uit te delen of een bordje soep aan het nuttigen waren in het winkelcentrum Hoog Catharijne. De politie sommeerde de groep te vertrekken aangezien zij geen vergunning hadden. Zij baseerde zich op artikel 113 van de APV waarin staat dat handel met behulp van een kraam of een tafel verboden is zonder vergunning. De rechter commissaris bepaalde echter dat er geen sprake was van handel daar de groep gratis eten uitdeelde. De arrestatie was daarmee niet rechtmatig en ook de twee laatste arrestanten werden vrijgelaten. Zij waren in verzekering gesteld, omdat zij zich tegen de arrestatie zouden hebben verzet.

Volgens de politie was hard optreden in enkele gevallen noodzakkelijk omdat mensen zich hevig verzetten tegen arrestatie. Eén agente zou zelfs een hersenschudding en letsel aan het gelaat hebben opgelopen door een schop van een van de arrestanten. Meerdere getuigen hebben gezien hoe die persoon door drie agenten op de grond werd gegooid en in de boeien werd geslagen en dus helemaal niet eens de mogelijkheid had om zich te verzetten. Eén van ons heeft die agente later nog gezien op het bureau. Ze zei lachend tegen een van haar collega's dat het wel ging en dat ze tijdens de arrestaties een duw had gekregen. Beetje overtrokken dus allemaal.

De wijkagent heeft te kennen gegeven dat hij nooit een positief advies aan de gemeente zal geven als wij een vergunning aanvragen. Hij wil Hoog Catharijne schoon en zonder overlast houden. Wij hebben nog geprobeerd hem duidelijk te maken dat wij juist een positief geluid laten horen door onze goed bedoelde actie, maar hij schaarde ons onder overlast en vond dat wij maar junken en daklozen aantrokken. Tsja.. de onderkant van de samenleving moet zoveel mogelijk buiten beeld blijven. Het winkelgenot gaat blijkbaar boven alles !

Binnenkort gaat 'Gratis Eten Utreg' verder praten en nadenken over vervolgacties. Wij laten ons niet uit het veld slaan ! Voedsel is een eerste levensbehoefte en belangrijker dan stomme regeltjes. Wij gaan door met het ophalen van groenten en fruit, het klaarmaken van warme maaltijden en uitdelen van soep en brood op straat !

Wil je op de hoogte gehouden worden of een bijdrage leveren ?! Stuur dan een mailtje naar (freefood@dds.nl) of bel 06-51088650

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie