Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Leiden steekt negen ton in Life Science Incubator Center

Datum nieuwsfeit: 29-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Leiden
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

Gemeente steekt negen ton in Life Science Incubator Center

'Biotechnologie moet buitenlandse bedrijven lokken'

ECONOMISCHE ZAKEN - Genetisch gemodificeerde sojabonen. Stieren met menselijke genen. De kranten staan er de laatste jaren vol van. Milieugroeperingen, politici en mensen uit het bedrijfsleven discussiëren voortdurend over de vraag of de mens met het leven mag 'spelen.' Ook de gemeente Leiden ontkomt niet aan het debat, nu zij een Life Science Incubator Center wil oprichten.

Klinkt moeilijk: Life Science Incubator Center. Volgens Cees van Laren, hoofd van de sector Economische Zaken van de gemeente, valt het wel mee. 'Met die naam bedoelen we een gebouw, waar verschillende biotechnologische ondernemingen onderdak kunnen vinden. De gemeente hoopt met het centrum internationale bedrijven naar Leiden te lokken.' De bedrijven waar Van Laren over spreekt, dienen zich bezig te houden met 'life science'. Biotechnologie, ontwikkeling van nieuwe medicijnen en medische apparaten. Noem maar op. 'Op de Universiteit Leiden, in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en bij TNO lopen mensen rond met goede ideeën voor een nieuw product', vertelt van Laren. 'Wij willen ze een kantoor en laboratorium bieden om dat product te maken.' Mensen beginnen dus een eigen bedrijf, met steun van universiteit en gemeente. Geen overbodige luxe, want het opzetten van een onderneming kost miljoenen guldens.

Gemanipuleerde konijnen
Het Incubator Center krijgt een plaats in de Annex, een zijvleugel van het Sylviuslaboratorium. Dat gebouw grenst aan het Bio Science Park, waar al meer dan dertig 'life science'-bedrijven hun plaats hebben gevonden. Zoals Pharming - bekend van stier Herman - dat medicijnen ontwikkelt door menselijke genen in cellen te zetten. Die medicijnen worden gewonnen uit de melk van genetisch gemanipuleerde koeien en konijnen.
Een andere grote speler in het Bio Science Park is Zeneca Mogen. Dit bedrijf richt zich op planttechnologische onderzoeken. Met behulp van genetische aanpassingen probeert men de opbrengst van gewassen te vergroten en de kwaliteit van landbouwproducten te verhogen. Deze bedrijven hebben samen tientallen mensen in dienst. Shturman Cardiology Systems is een eenmansbedrijf. Eigenaar Leonid Shturman ontwikkelt een speciaal boortje om dotterbehandelingen mee uit te voeren.

Levensvatbaar
Van Laren benadrukt dat de gemeente zich niet met de inhoud van het onderzoek wil bemoeien. 'De bedrijven in het Life Science Incubator Center moeten aan alle nationale richtlijnen voldoen en de benodigde vergunningen in huis hebben. Als alles in orde is, moet je de mensen hun werk laten doen.'
De toekomstige directeur van het Incubator Center zal samen met een adviesgroep bepalen welke bedrijven een plaats krijgen in de Annex. Voorlopig is er ruimte voor tien ondernemingen. De adviesgroep, die bestaat uit onderzoekers van de universiteit en het LUMC, kan bepalen of een idee levensvatbaar is of niet.

Met het leven rommelen
De gemeente laat het inhoudelijke werk aan de ondernemers over, maar dat betekent niet dat er geen plaats is voor discussie. Van Laren: 'Biotechnologie is een onderwerp dat iedereen raakt. Mogen wij met het leven 'rommelen'? Sommige mensen zijn pertinent tegen. Uit religieuze overwegingen of omdat ze zich zorgen maken over de gevolgen van menselijke ingrepen in de natuur.'
Dat bleek ook wet tijdens de debatten over het Bio Science Park in de gemeenteraad. Leiden volgt de mening van de landelijke politiek over klonen en genetische manipulatie nauwgezet, volgens Van Laren. 'Daarnaast willen we graag het centrum zijn van de maatschappelijke discussie over biotechnologie. Op de universiteit lopen ethici, filosofen en theologen rond die zo'n debat uitstekend kunnen leiden.'

Vier miljoen
De totale kosten van het Incubator Center zijn geraamd op vier miljoen gulden, te betalen door het ministerie van Economische Zaken, de Universiteit Leiden en het LUMC. De gemeente betaalt eenmalig 876.000 gulden, voor de verbouwings- en exploitatiekosten van de Annex. De gemeenteraad heeft afgelopen dinsdag haar goedkeurig gegeven aan deze plannen.

Het Incubator Center komt naast het Bio Science Park, waar onder meer Pharming is gevestigd, landelijk bekend door stier Herman. Het eerste rund met menselijke genen. Foto: Studio van der Horst, Leiden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie