Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Groei internationale handel houdt aan

Datum nieuwsfeit: 29-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Groei internationale handel houdt aan

Het groeitempo van de waarde van de goederenhandel met het buitenland is ook in november 2000 aanzienlijk. Uit de nieuwste handelscijfers van het CBS blijkt dat de invoer ten opzichte van november 1999 met 23 procent is toegenomen en de uitvoer met 21 procent. Deze groei is voor een groot deel het gevolg van prijsstijgingen. De handel met landen buiten de Europese Unie is sterker toegenomen dan die met EU-partners.

In- en uitvoer gestegen
Net als in de voorgaande maanden is de waarde van de handel met het buitenland in november fors gestegen. Nederland heeft in november 2000 voor 45 miljard gulden (20 miljard euro) aan goederen ingevoerd. De invoer is daarmee 23 procent hoger dan in november 1999. De uitvoerwaarde is in november van het afgelopen jaar 21 procent groter dan een jaar eerder en bedraagt 47 miljard gulden. In de eerste tien maanden van vorig jaar steeg de invoer gemiddeld met 20 procent en de uitvoer met 21 procent. Voor zowel de invoer als de uitvoer geldt dat hiermee in november nieuwe recordwaarden zijn bereikt, aldus het CBS. De vorige maandrecords, van oktober 2000, werden beide met 2 miljard gulden overtroffen. Het handelsoverschot over de eerste elf maanden van 2000 bedraagt 27 miljard gulden.

Handel met Europese Unie
Nederland heeft in november vorig jaar voor 25 miljard gulden ingevoerd uit landen van de EU. Dat is 14 procent meer dan in november 1999. In de eerste tien maanden van 2000 steeg de invoer uit EU-landen met 13 procent ten opzichte van dezelfde periode in 1999. De uitvoer naar EU-landen was in november van het afgelopen jaar 18 procent groter dan een jaar eerder en bedroeg 36 miljard gulden. In de eerste tien maanden van 2000 steeg deze uitvoer met 20 procent in vergelijking met dezelfde periode in 1999. Het handelsoverschot met de EU-lidstaten over de eerste elf maanden van 2000 bedraagt 117 miljard gulden.

Handel met niet-EU-landen
In november 2000 heeft Nederland voor 20 miljard gulden aan goederen ingevoerd uit landen buiten de Europese Unie. Dit is 34 procent meer dan in november 1999. In de eerste tien maanden van 2000 groeide deze invoer met iets meer dan 30 procent. De uitvoer naar niet-EU-landen bedroeg in november van het afgelopen jaar 11 miljard gulden. Dit is bijna 30 procent meer dan een jaar eerder. In de eerste tien maanden van 2000 steeg de uitvoer naar landen buiten de Europese Unie met 26 procent. Het handelstekort met landen buiten de EU over de eerste elf maanden van 2000 bedraagt 90 miljard gulden.

Technische toelichting
De maandcijfers van de in- en uitvoer van goederen worden tweemaal per jaar nader vastgesteld. Bijstellingen zijn dus mogelijk. Tenzij anders vermeld hebben de ontwikkelingen betrekking op dezelfde periode van het jaar daarvoor. November 2000 telt een gelijk aantal werkdagen als november 1999.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie