Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Politieberichten Utrecht: district Heuvelrug, 09.50 uur

Datum nieuwsfeit: 29-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 29-01-2001

Politiebericht Utrecht: district Heuvelrug, 09.50 uur
Jaarverslag 2000 Politie District Heuvelrug

VEENENDAAL - Het afgelopen jaar betekende voor de Politie een jaar met evenementen. De inzet van de Politie bij grootschalige gebeurtenissen als Millennium en EK2000 kostten veel capaciteit, maar gaven ook de beloning dat deze goed verliepen. De doelstelling om in 95% van de noodmeldingen binnen 10 minuten bij de betrokkenen te zijn, werd gehaald. De wijkzorg werd in 2000 verder uitgewerkt. Een speerpunt van de politie: Geweldmisdrijven, steeg licht, maar door flinke inzet kon ruim 55% van deze zaken worden opgelost. De cijfers van auto-inbraken stegen afgelopen jaar. De Politie startte daarvoor in samenwerking met de betrokken gemeenten diverse preventieprojecten. Mede door intensieve verkeersprojecten in het district daalden de ongevallencijfers in het verkeer.

Grote zaken en onderzoeken Door het district werd extra menskracht geleverd bij de evenementen rondom EK2000 en de inzet tijdens de Millenniumwisseling. In 2000 werd bovendien door de ME-medewerkers veel bijstand geleverd aan de ramp in Enschede, de zaak Yasmina, rellen in Den Bosch en bij kernafvaltransporten. De recherche van het district hield zich het afgelopen jaar bezig met diverse zaken. Zo werd in september een onderzoek afgerond naar de handel in verdovende middelen in Veenendaal/Leersum. In totaal werden in deze zaak 5 verdachten aangehouden, waarbij de 2 hoofdverdachten nog vast zitten. Verder werd in Wijk bij Duurstede in april en mei een onderzoek gehouden naar de brandstichting bij een woning aan de Schoener. Een groot aantal jongeren tussen 14 en 18 jaar werd gehoord. Al de verhoren en buurtonderzoeken leverden niet de daders op van dit misdrijf. In Rhenen werd in het voorjaar een onderzoek gedaan naar een diefstal/inbraak waarbij tienduizenden guldens waren weggenomen bij een bedrijf. Uiteindelijk werden 3 medewerkers aangehouden voor verduistering in dienstbetrekking.

Wijkzorg
De wijkagenten als aanspreekpunt in de wijk neemt toe. Een bekend gezicht in de handhaving van de Openbare Orde, Veiligheid en Opsporing werpt haar vruchten af. De 23 wijkagenten verdeeld over 14 wijken in Heuvelrug zijn nauw betrokken bij problemen in de wijk, zitten in commissies die van belang zijn voor de wijk, kennen hun bewoners van jong tot oud. Bovendien biedt de plaatselijke bekendheid van deze agenten een voordeel bij o.a. recherche-onderzoeken. De wijkagenten werken laagdrempelig middels spreekuren in de wijken. Zo startte in Veenendaal Noord en West in 2000 ook spreekuren van de wijkagenten. Daarnaast werd door de wijkagenten veel aandacht besteed aan het horeca gerelateerde toezicht.

Beschikbaarheid en bereikbaarheid
Binnen de organisatie wordt strak gecontroleerd op de aanrijtijden van de Politie bij (nood)-oproepen. De doelstelling hierbij is om in 95% van de noodmeldingen(112) binnen 10 minuten bij de betrokkenen te zijn. Vorig jaar is dit in 95,7% % van de gevallen gerealiseerd. Er waren vorig jaar 849 van deze prio-1 meldingen. In totaal pleegde de Politie 11.348 maal inzet, waarvan 1569 maal uitgebreide inzet nodig was.

Geweld
Een speerpunt van de Politie is het bestrijden van geweldpleging. De aangiften stegen, het oplossingspercentage van geweldpleging was 55,25%. In 2000 steeg in vergelijking met 1999 het aantal aangiften van geweld van 394 naar 447. Zo steeg mishandeling van 237 naar 277. Openlijke geweldpleging is eveneens qua aangiften gestegen (van 40 naar 51), maar de incidenten zijn qua aantal gelijk gebleven. Diverse zaken kenden 1 incident met bijvoorbeeld 6 aangevers. Van het totaal aantal geweldsaangiften werden 247 van 447 zaken opgehelderd. Van mishandeling werden 161 van de 277 zaken opgelost, van openlijke geweldpleging 38 van de 51. Straatroof - een andere vorm van geweld - daalde en ging van 16 aangiften in 99 naar 10 in 2000. Het aantal overvallen in het district steeg van 8 in 1999 tot 12 in 2000. In totaal werden 7 van de 12 zaken opgelost. Vernielingen stegen licht (+ 35), waarvan graffiti weer daalde (-29) en vernieling auto steeg (+50).

Woninginbraken
Een ander speerpunt van het Politie District Heuvelrug is het tegengaan van inbraken in woningen. Hiervoor is onder andere het Woning Inbraken Team en het Preventieteam van het project/keurmerk Veilig Wonen van de Politie op de Heuvelrug al enkele jaren actief. De preventie-adviseurs van het district bezoeken sinds 2000 na een inbraak 10 adressen in de omgeving van de gedupeerde bewoner. Behalve belangrijke getuigenverklaringen en buurtonderzoek worden ook de gratis preventie-adviezen aangereikt. Hieraan blijkt op zon moment grote behoefte te zijn. Zo werden door de adviseurs 2.839 woningen in het kader van buurtonderzoek bezocht. Daarnaast werden op de Heuvelrug in 2000 in totaal 616 certificaten van het Keurmerk Veilig Wonen. Naast het werk richting particulieren, geeft de preventie-adviseur ook raadt aan bedrijven en winkels over preventiemiddelen en beveiliging.

Gezien de trend van de afgelopen jaren bleef het aantal aangiften van woninginbraken laag. In 2000 werd 146 maal aangifte gedaan van een poging inbraak en 448 van zogenaamde voltooide inbraken, opgeteld is dit 594 maal. In 1997 was dit 725, 1998: 702 en 1999: 508. Het aantal bedrijfsinbraken steeg: Van 483 pogingen en voltooide inbraken in 1999 naar 609 nu.

Auto-inbraken
Aangiften van diefstal uit autos steeg vanaf het begin van 2000 al flink. In het voorjaar startte in samenwerking met de gemeenten in Veenendaal en Rhenen het preventieproject Niets erinniets eruit! Middels brieven huis-aan-huis in Veenendaal, speciale waarschuwingsborden bij parkeerplaatsen, waarschuwingsbonnen achter de ruitenwisser en aandacht in de media werd de autobezitter van Heuvelrug gewezen op de gevaren van het achterlaten van waardevolle goederen. In de gemeenten Leersum, Doorn, Maarn en Wijk bij Duurstede zal deze preventie-actie met ondersteuning van de preventiecoördinator eveneens gestalte gaan krijgen. De aangiften van diefstal uit de auto stegen uiteindelijk van 114 pogingen en 844 inbraken in 99 naar 266 pogingen en 1.132 voltooide inbraken in 2000. Daardoor schiet het aantal inbraken uit auto weer over de 1.000 aangiften, net als in 97 en 98. De preventie-acties worden in 2001 voortgezet. Het aantal aangiften van diefstal van autos daalde in 2000 (-23) en ook de aangiften van diefstal van fiets daalde (-19).

Verkeer
Wat betreft ongevallen in het verkeer met materiële schade en letsel is in 2000 een daling te constateren in het district. Handhavings- en voorlichtingsprojecten op de N233, N225 en De Heuvelrug rijdt nuchter hebben bijgedragen aan deze daling, maar ook de intensieve verkeerscontroles op andere wegen hielpen daarbij. Er vonden in 2000 in totaal 1.863 verkeersongevallen met materiële schade plaats, 345 ongevallen met letsel en er zijn 10 mensen overleden bij ongevallen in het verkeer. In 99 betrof dit nog 2.142 ongevallen materieel, 400 met letsel en 8 doden.

Politiejunioren en vrijwilligers
In september 2000 startte de eerste Politie-junioren in district Heuvelrug. In totaal zijn 5 jongeren actief bezig met toezichthouden en preventie- en voorlichtingsactiviteiten. Ze hebben vanaf september 637 diensturen gewerkt. Op dit moment is er een wachtlijst van jongeren die mee willen doen. Onmisbaar voor de Politie blijven de vrijwilligers. Sinds afgelopen jaar is het voor hen ook mogelijk om de opleiding tot agent te volgen en het vuurwapen te dragen. In totaal werd door hen 1609 uur dienst gedraaid tijdens evenementen als EK2000, Rijnweek en muziekfestivals, diverse verkeerscontroles en horecadiensten.

Verkeersongeval

RHENEN Een 51-jarige man uit Bennekom reed met zijn auto over de Nude in de richting van Rhenen. Plotseling raakte de auto in een slip waardoor het voertuig op de weghelft van het tegemoetkomende verkeer terecht kwam. Hier kwam de auto tegen een boom tot stilstand.

De 51-jarige bestuurder en zijn 48-jarige passagier raakte licht gewond. Vermoedelijk raakte de auto in een slip door plaatselijk glad wegdek.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie