Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Politieberichten Utrecht: district Heuvelrug, 09.50 uur

Datum nieuwsfeit: 29-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 29-01-2001

Politiebericht Utrecht: district Heuvelrug, 09.50 uur
Jaarverslag 2000 Politie District Heuvelrug

VEENENDAAL - Het afgelopen jaar betekende voor de Politie een jaar met evenementen. De inzet van de Politie bij grootschalige gebeurtenissen als Millennium en EK2000 kostten veel capaciteit, maar gaven ook de beloning dat deze goed verliepen. De doelstelling om in 95% van de noodmeldingen binnen 10 minuten bij de betrokkenen te zijn, werd gehaald. De wijkzorg werd in 2000 verder uitgewerkt. Een speerpunt van de politie: Geweldmisdrijven, steeg licht, maar door flinke inzet kon ruim 55% van deze zaken worden opgelost. De cijfers van auto-inbraken stegen afgelopen jaar. De Politie startte daarvoor in samenwerking met de betrokken gemeenten diverse preventieprojecten. Mede door intensieve verkeersprojecten in het district daalden de ongevallencijfers in het verkeer.

Grote zaken en onderzoeken Door het district werd extra menskracht geleverd bij de evenementen rondom EK2000 en de inzet tijdens de Millenniumwisseling. In 2000 werd bovendien door de ME-medewerkers veel bijstand geleverd aan de ramp in Enschede, de zaak Yasmina, rellen in Den Bosch en bij kernafvaltransporten. De recherche van het district hield zich het afgelopen jaar bezig met diverse zaken. Zo werd in september een onderzoek afgerond naar de handel in verdovende middelen in Veenendaal/Leersum. In totaal werden in deze zaak 5 verdachten aangehouden, waarbij de 2 hoofdverdachten nog vast zitten. Verder werd in Wijk bij Duurstede in april en mei een onderzoek gehouden naar de brandstichting bij een woning aan de Schoener. Een groot aantal jongeren tussen 14 en 18 jaar werd gehoord. Al de verhoren en buurtonderzoeken leverden niet de daders op van dit misdrijf. In Rhenen werd in het voorjaar een onderzoek gedaan naar een diefstal/inbraak waarbij tienduizenden guldens waren weggenomen bij een bedrijf. Uiteindelijk werden 3 medewerkers aangehouden voor verduistering in dienstbetrekking.

Wijkzorg
De wijkagenten als aanspreekpunt in de wijk neemt toe. Een bekend gezicht in de handhaving van de Openbare Orde, Veiligheid en Opsporing werpt haar vruchten af. De 23 wijkagenten verdeeld over 14 wijken in Heuvelrug zijn nauw betrokken bij problemen in de wijk, zitten in commissies die van belang zijn voor de wijk, kennen hun bewoners van jong tot oud. Bovendien biedt de plaatselijke bekendheid van deze agenten een voordeel bij o.a. recherche-onderzoeken. De wijkagenten werken laagdrempelig middels spreekuren in de wijken. Zo startte in Veenendaal Noord en West in 2000 ook spreekuren van de wijkagenten. Daarnaast werd door de wijkagenten veel aandacht besteed aan het horeca gerelateerde toezicht.

Beschikbaarheid en bereikbaarheid
Binnen de organisatie wordt strak gecontroleerd op de aanrijtijden van de Politie bij (nood)-oproepen. De doelstelling hierbij is om in 95% van de noodmeldingen(112) binnen 10 minuten bij de betrokkenen te zijn. Vorig jaar is dit in 95,7% % van de gevallen gerealiseerd. Er waren vorig jaar 849 van deze prio-1 meldingen. In totaal pleegde de Politie 11.348 maal inzet, waarvan 1569 maal uitgebreide inzet nodig was.

Geweld
Een speerpunt van de Politie is het bestrijden van geweldpleging. De aangiften stegen, het oplossingspercentage van geweldpleging was 55,25%. In 2000 steeg in vergelijking met 1999 het aantal aangiften van geweld van 394 naar 447. Zo steeg mishandeling van 237 naar 277. Openlijke geweldpleging is eveneens qua aangiften gestegen (van 40 naar 51), maar de incidenten zijn qua aantal gelijk gebleven. Diverse zaken kenden 1 incident met bijvoorbeeld 6 aangevers. Van het totaal aantal geweldsaangiften werden 247 van 447 zaken opgehelderd. Van mishandeling werden 161 van de 277 zaken opgelost, van openlijke geweldpleging 38 van de 51. Straatroof - een andere vorm van geweld - daalde en ging van 16 aangiften in 99 naar 10 in 2000. Het aantal overvallen in het district steeg van 8 in 1999 tot 12 in 2000. In totaal werden 7 van de 12 zaken opgelost. Vernielingen stegen licht (+ 35), waarvan graffiti weer daalde (-29) en vernieling auto steeg (+50).

Woninginbraken
Een ander speerpunt van het Politie District Heuvelrug is het tegengaan van inbraken in woningen. Hiervoor is onder andere het Woning Inbraken Team en het Preventieteam van het project/keurmerk Veilig Wonen van de Politie op de Heuvelrug al enkele jaren actief. De preventie-adviseurs van het district bezoeken sinds 2000 na een inbraak 10 adressen in de omgeving van de gedupeerde bewoner. Behalve belangrijke getuigenverklaringen en buurtonderzoek worden ook de gratis preventie-adviezen aangereikt. Hieraan blijkt op zon moment grote behoefte te zijn. Zo werden door de adviseurs 2.839 woningen in het kader van buurtonderzoek bezocht. Daarnaast werden op de Heuvelrug in 2000 in totaal 616 certificaten van het Keurmerk Veilig Wonen. Naast het werk richting particulieren, geeft de preventie-adviseur ook raadt aan bedrijven en winkels over preventiemiddelen en beveiliging.

Gezien de trend van de afgelopen jaren bleef het aantal aangiften van woninginbraken laag. In 2000 werd 146 maal aangifte gedaan van een poging inbraak en 448 van zogenaamde voltooide inbraken, opgeteld is dit 594 maal. In 1997 was dit 725, 1998: 702 en 1999: 508. Het aantal bedrijfsinbraken steeg: Van 483 pogingen en voltooide inbraken in 1999 naar 609 nu.

Auto-inbraken
Aangiften van diefstal uit autos steeg vanaf het begin van 2000 al flink. In het voorjaar startte in samenwerking met de gemeenten in Veenendaal en Rhenen het preventieproject Niets erinniets eruit! Middels brieven huis-aan-huis in Veenendaal, speciale waarschuwingsborden bij parkeerplaatsen, waarschuwingsbonnen achter de ruitenwisser en aandacht in de media werd de autobezitter van Heuvelrug gewezen op de gevaren van het achterlaten van waardevolle goederen. In de gemeenten Leersum, Doorn, Maarn en Wijk bij Duurstede zal deze preventie-actie met ondersteuning van de preventiecoördinator eveneens gestalte gaan krijgen. De aangiften van diefstal uit de auto stegen uiteindelijk van 114 pogingen en 844 inbraken in 99 naar 266 pogingen en 1.132 voltooide inbraken in 2000. Daardoor schiet het aantal inbraken uit auto weer over de 1.000 aangiften, net als in 97 en 98. De preventie-acties worden in 2001 voortgezet. Het aantal aangiften van diefstal van autos daalde in 2000 (-23) en ook de aangiften van diefstal van fiets daalde (-19).

Verkeer
Wat betreft ongevallen in het verkeer met materiële schade en letsel is in 2000 een daling te constateren in het district. Handhavings- en voorlichtingsprojecten op de N233, N225 en De Heuvelrug rijdt nuchter hebben bijgedragen aan deze daling, maar ook de intensieve verkeerscontroles op andere wegen hielpen daarbij. Er vonden in 2000 in totaal 1.863 verkeersongevallen met materiële schade plaats, 345 ongevallen met letsel en er zijn 10 mensen overleden bij ongevallen in het verkeer. In 99 betrof dit nog 2.142 ongevallen materieel, 400 met letsel en 8 doden.

Politiejunioren en vrijwilligers
In september 2000 startte de eerste Politie-junioren in district Heuvelrug. In totaal zijn 5 jongeren actief bezig met toezichthouden en preventie- en voorlichtingsactiviteiten. Ze hebben vanaf september 637 diensturen gewerkt. Op dit moment is er een wachtlijst van jongeren die mee willen doen. Onmisbaar voor de Politie blijven de vrijwilligers. Sinds afgelopen jaar is het voor hen ook mogelijk om de opleiding tot agent te volgen en het vuurwapen te dragen. In totaal werd door hen 1609 uur dienst gedraaid tijdens evenementen als EK2000, Rijnweek en muziekfestivals, diverse verkeerscontroles en horecadiensten.

Verkeersongeval

RHENEN Een 51-jarige man uit Bennekom reed met zijn auto over de Nude in de richting van Rhenen. Plotseling raakte de auto in een slip waardoor het voertuig op de weghelft van het tegemoetkomende verkeer terecht kwam. Hier kwam de auto tegen een boom tot stilstand.

De 51-jarige bestuurder en zijn 48-jarige passagier raakte licht gewond. Vermoedelijk raakte de auto in een slip door plaatselijk glad wegdek.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...

W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren
W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren AMSTERDAM-(BUSINESS WIRE)- Vandaag vindt de officiele opening plaats van BANK, het tweede gebouw van W...

IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Officer
IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Financial Officer NEW YORK-(BUSINESS WIRE)- Regulatory News: International Flavors & Fragrances...