Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Meteo Consult nu ook naar USA

Datum nieuwsfeit: 29-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

METEO CONSULT

Meteo Consult nu ook naar USA

Het Wageningse weerbedrijf Meteo Consult heeft haar vleugels nu ook buiten Europa uitgeslagen. Na al betrokken te zijn bij vestigingen in Engeland, België en Duitsland, is Meteo Consult nu aandeelhouder geworden van een nieuw opgericht bedrijf, Weather Ventures in de Verenigde Staten. Weather Ventures gaat zich vooral richten op het ontwikkelen van beslissingsmodellen waarin weer een rol speelt. Bedrijfs- en weersinformatie worden daarin geïntegreerd. Dit stelt bedrijven in staat hun weerrisico's veel beter in kaart te brengen en het levert hun de mogelijkheid die weerrisico's af te dekken, bijvoorbeeld met weerderivaten. Daarvoor zijn ook lange termijn verwachtingen noodzakelijk, tot enkele maanden
vooruit. Computerberekeningen tonen aan de mogelijkheden toenemen om het weer van maanden vooruit te voorspellen. Het gaat daarbij vooral om trends in temperatuur en neerslag die momenteel het meest betrouwbaar zijn in de tropen. Echter ook in de Verenigde Staten zijn trends steeds vaker voorspelbaar en mogelijk gebeurt dit in de toekomst ook voor Europa. In eerste instantie wordt geprobeerd de modellen voor het weer op lange termijn, die door de Amerikaanse weerdienst berekend worden, veel beter te gebruiken. Er zal echter ook een eigen computersysteem gebouwd worden waarop modellen draaien die door Weather Ventures ontwikkeld en aangepast worden.

In de Verenigde Staten bereikte de handel in weerderivaten in 2000 een omvang van ongeveer zeven miljard dollar. Met weerderivaten kunnen bedrijven hun weerrisico's over een langere periode, bijvoorbeeld een hele zomer of winter, afdekken. Door potentiële winsten enigszins af te vlakken, worden verliezen voorkomen. Partijen die de weerderivaten verkopen zijn over het algemeen grote banken en verzekeringsmaatschappijen. Ook in Nederland is kort geleden een bedrijf opgericht om weerderivaten in Europa te introduceren: Global Weather Exchange, een initiatief van Maycroft Consultancy in Amsterdam, Bob Dischel, een van de meeste vooraanstaande persoonlijkheden in de weerderivaten en Meteo Consult.

Weather Ventures is opgericht door John Dutton, Dean van de College of Earth and Mineral Sciences aan de Pennsylvania State University en professor in de meteorologie, Jan Dutton, die zijn PhD behaalde in lange termijn verwachtingen, de zoon van John Dutton, de eerder genoemde Bob Dischel en Meteo Consult, vertegenwoordigd door Harry Otten. De eerste vestigingsplaats is State College, Pennsylvania, maar binnenkort verhuist het bureau naar een andere plaats in de Verenigde Staten.

Meteo Consult is het grootste weerbedrijf van Europa en het eerste weerbedrijf dat het ISO 9001 certificaat behaalde. Het bedrijf ziet een grote toekomst weggelegd op de niche markt die Weather Ventures gaat bestrijken.

Meer informatie over Meteo Consult en Weather Ventures is verkrijgbaar bij Harry Otten, algemeen directeur van Meteo Consult, tel. 0317 399800, e-mail: (otten@weer.nl)

29 jan 01 11:00

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie