Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Forum aan Universiteit Humanistiek: Humaniteit in e-wereld

Datum nieuwsfeit: 29-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Universiteit voor Humanistiek

Persbericht

Utrecht, 15 januari 2001

HUMANITEIT IN DE E-WERELD

Op maandag 29 januari viert de UvH haar 12e Dies Natalis en organiseert ter gelegenheid daarvan een forum over humaniteit in de e-wereld. In zijn oratie op 5 oktober jl. stelt Prof. I. Roel Pieper dat de kennismaatschappij en de nieuwe economie mensen vragen, die zich in hun werk als innovatieve ondernemers opstellen. Die zich met een strikte discipline aan het time-management van hun eigen leven wijden, die zichzelf voortdurend bij- en herscholen en die over de juiste e-mentaliteit beschikken, gekenmerkt door vertrouwen, flexibiliteit en openheid. Brengen ze dat niet op, dan kunnen ze succes wel vergeten in de netwerkmaatschappij. Zij zullen dan al snel tot de digitale have-nots gaan behoren en hopeloos gaan achterlopen bij de razendsnelle dynamiek van de e-wereld'. (vgl. www.roelpieper.com) Dit verschil dat kan ontstaan tussen individuen zal ook ontstaan tussen landen en werelddelen die achterblijven in de digitale ontwikkelingen.

In dit forumdebat wordt de plausibiliteit van dit perspectief kritisch onderzocht. Met name wordt aandacht besteed aan de politieke en morele implicaties van de nieuwe tweedeling en de nieuwe quasi-morele geboden die met de komst van de e-wereld dreigt op te doemen, zoals: wees flexibel, manage je tijd, leer permanent en maximaliseer je individuele succes. Hoe verhouden die geboden zich tot andere waarden in ons leven en hoe is de ruimte voor politieke openbaarheid op het net te vergroten?

Prof. dr. Harry Kunneman is rector van de UvH. Dr. Ph. Brey is universitair hoofddocent wijsbegeerte van de informatie- en communicatietechnologie aan de Universiteit Twente. G. Brugmans werkt bij de VPRO en is eindredacteur van DNW, VPRO's venster op de nieuwe wereld. Prof. dr. H. Pott doceert filosofie aan de Universiteit van Maastricht en is als bijzonder hoogleraar Kunst & Samenleving vanwege de humanistische stichting Socrates verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. En L. Schout is hoofd van een nieuw bureau bij het Humanistisch Instituut voor Ontwikkelingssamenwerking, Hivos. Dat bureau zet verschillende internetprojecten binnen Hivos in gang. Zowel gericht op de interne organisatie, de externe communicatie als op het Hivos-beleid en de praktijk in ontwikkelingslanden zelf.

Het forum zal om 15.30 uur beginnen en duurt, zonder onderbrekingen, tot 17.00 uur. De zaal gaat open om 15.00 uur waar koffie en thee aanwezig zal zijn. Na het forum is er nog een receptie in dezelfde zaal. Locatie: Ottone, Kromme Nieuwegracht 62 in Utrecht. De toegang is gratis


Copyright © 2001, Universiteit voor Humanistiek, Utrecht, NL
Commentaar is welkom. Mail naar: (webmaster@uvh.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie