Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

VOC-schip in dok, Kamper Kogge bij Scheepvaartmuseum

Datum nieuwsfeit: 29-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlands Scheepvaartmuseum

VOC-schip in dok, Kamper Kogge bij Scheepvaartmuseum

Van 29 januari tot 12 mei 2001 zal het VOC-schip `Amsterdam' een grote onderhoudsbeurt krijgen.
De bezoekers van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam kunnen daarom vanaf 26 januari in plaats van de `Amsterdam' de fraaie replica van het middeleeuwse schip de Kamper Kogge bezoeken. De Kogge blijft tot 10 april bij het Scheepvaartmuseum afgemeerd.

De Kamper Kogge
De kogge was in de middeleeuwen het belangrijkste zeeschip van Europa. Dit scheepstype werd vooral gebruikt door reders en kooplieden uit de zogenaamde Hanzesteden, in de 13de en 14de eeuw. Deze periode viel samen met een vroege economische en culturele bloeitijd in toentertijd zeer belangrijke Hanze-steden als Kampen, Zwolle en Deventer. Deze steden onderhielden een intensief handelsverkeer met Noord-Duitse en Deense steden, welke zich hadden verenigd in het machtige Hanze-verbond.
De kogge die in de jaren negentig in Kampen werd gebouwd is een nauwgezette replica van zo'n schip. Het schip heeft een opvallende brede vorm die onmiddellijk de sfeer van de middeleeuwen oproept. De Kamper Kogge werd nagebouwd naar een origineel scheepswrak uit 1336, dat werd opgegraven in de Zuiderzeepolders. Meer informatie over de Kamper Kogge treft u aan op www.kamper-kogge.nl.

Dokbeurt VOC-schip `Amsterdam'
De `Amsterdam' is een replica van een VOC-schip uit 1749. Dit schip verging al tijdens zijn eerste reis in 1750 in een noordwester storm bij de zuid-Engelse kust nabij Hastings. De replica werd in de jaren tachtig gebouwd in de Zouthaven in Amsterdam. Sinds 1990 kan de `Amsterdam' worden bewonderd bij het Scheepvaartmuseum, dat het schip heeft ingericht en rolspelers het leven aan boord na laat spelen. Om het voortbestaan van de `Amsterdam' tot 2060 te kunnen waarborgen heeft het schip eens in de tien jaar een grote onderhoudsbeurt nodig.
De `Amsterdam' zal bij voldoende gunstige weersomstandigheden in de nacht van 29 op 30 januari naar het dok worden gesleept. Na een spectaculaire reis over de Noordzee wordt het schip in het historische dok van de voormalige rijkswerf `Willemsoord' in Den Helder drooggezet.
Daar zullen werklieden reparaties aan het onderwaterschip en de tuigage uitvoeren en breeuw- en schilderwerk verrichten. Houten onderdelen (ra's, masten, stengen en rondhouten) worden geconserveerd en indien nodig vervangen. Het onderhoud is in april klaar.

Openingsfeest
Op 13 mei heropent het Scheepvaartmuseum de `Amsterdam' met een groot maritiem feest. Dan presenteert het museum ook een geheel vernieuwd spectaculair theaterprogramma op het schip dat in het teken zal staan van het (denkbeeldige) vertrek naar Azië.

Adres en openingstijden
Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam, Kattenburgerplein 1, 1018 KK Amsterdam.
Bereikbaar met bus 22 of 32 vanaf Centraal Station (5 minuten) of te voet (15 minuten). Openingstijden: dinsdag t/m zondag 10.00 tot 17.00 uur. Tijdens schoolvakanties ook op maandag geopend.

Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam Kattenburgerplein 1 1018 KK Amsterdam

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie