Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Inhoudsopgave VWS Infectieziekten Bulletin

Datum nieuwsfeit: 30-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Inhoudsopgave van het Infectieziekten Bulletin (nummer 1 van 2001)

In het eerste nummer van 2001 komen in het Infectieziekten Bulletin de volgende onderwerpen aan de orde:
+ Trichinella-infecties en de risico's verbonden aan het eten van wild.

Wild wordt meer en meer als een gezonde vervanger voor vlees genoemd. Is dit imago van wild wel juist? Of zijn hierbij in het kader van voedselveiligheid enige kanttekeningen te maken? Bij wild kunnen met name parasitaire infecties aanwezig zijn, zoals Trichinella. In dit artikel wordt ingegaan op deze parasitaire zoönose, de epidemiologie en de risico's, die verbonden kunnen zijn aan de consumptie van wild in Nederland.


+ Uitbreiding van de ISIS-website

De website van ISIS (Infectieziekten Surveillance Informatie System) is sinds oktober 2000 uitgebreid met een actuele terugkoppeling van surveillance informatie over ziekteverwekkers vanuit alle aangesloten medisch microbiologische laboratoria. Voor 36 ziekteverwekkers zijn 'Criteria voor Surveillance Diagnose' opgesteld, waarbij per surveillance diagnose 5 standaardrapportages online worden weergegeven. De gehele ISIS-site is tegelijkertijd aangepast aan de standaard presentatievorm van de RIVM-internetsite. Dit nieuwe deel van de site is via een password toegankelijk voor medisch microbiologische laboratoria en GGD's.

Verder in dit nummer:


+ Informatiestandaarden infectieziekten: feiten vertaald en verteld

Een beschrijving van de eerste Informatie Standaarden Infectieziekten (ISI). Deze dienen als communicatie-instrument voor gestandaardiseerde gezondheidsinformatie over infectieziekten aan inwoners van Nederland.


+ Aangifte en vrijwillige surveillance via internet; een ISIS-pilot

Binnen het ISIS-project is een haalbaarheidsstudie gestart naar melding van infectieziekten door GGD's.


+ Vermindert vitaminesuppletie de incidentie en ernst van acute luchtweginfecties bij ouderen?

In een dubbelblind gerandomiseerde interventiestudie wordt momenteel onderzocht of suppletie met een micronutriënten-cocktail en megadosis vitamine E, de incidentie en ernst van acute luchtweginfecties bij relatief gezonde ouderen vermindert.


+ MRSA in Nederlandse ziekenhuizen:Surveillance-resultaten 1998 1999 en Toekomstige ontwikkelingen

Een overzicht wordt gegeven van de resultaten van de surveillance naar Meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) in Nederland, over de jaren 1998 en 1999.Herziene en aangepaste protocollen infectieziekten. Herzien zijn de volgende protocollen: anthrax, leptospirose, rubella, echinokokkose, Chlamydia trachomatis.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie