Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Jonge Democraten steunen Van Walsem in kwestie Máxima

Datum nieuwsfeit: 30-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Jonge Democraten

"Jonge Democraten steunen Van Walsem in kwestie Máxima"

30 januari 2001

De Jonge Democraten, de politieke jongerenorganisatie verbonden aan D66, zijn het niet eens met D66-voorman De Graaf aangaande het mogelijke huwelijk tussen kroonprins Willem-Alexander en Maxima Zorreguieta. De D66-jongeren ondersteunen Van Walsum, die in de Volkskrant ingaat tegen de eerder ingezette koers van De Graaf. De fractievoorzitter van D66 onderschreef afgelopen zaterdag in de GPD-bladen dat Jorge Zorreguita aanwezig zou mogen zij bij het eventuele huwelijk, maar dan wel 'zonder dat iemand daar aanstoot aan kan nemen'.

De Jonge Democraten zijn het fundamenteel oneens met de uitlatingen van De Graaf. Jasper Hörmann, landelijk voorzitter van de Jonge Democraten: "Wij kunnen de aanval van De Graaf aan het adres van het koningshuis van enkele maanden geleden niet rijmen met de uitspraken van de Graaf in de GPD-bladen van afgelopen zaterdag. De Graaf zegt dat vader Zorreguieta op het huwelijk aanwezig mag zijn, zij het op de achtergrond. Wat ons betreft komt er helemaal geen huwelijk tussen Maxima Zorreguieta en Willem-Alexander, tenzij de kroonprins afstand doet van de troon !".

Van Walsem heeft het in het interview over de machtspositie de de koningin in deze kwestie volgens hem zal innemen: "Als deze koningin iets in haar hoofd heeft, dan zal het moeten gebeuren. Premier Kok zal dus door de knieen moeten. Hij moet deze kwestie door de Tweede Kamer loodsen". De Jonge Democraten delen de vrees dat politiek zich weer zal schikken naar de wensen van de koningin, zoals ook het geval was bij haar omstreden vakantie in Oostenrijk. Hörmann: "We zijn bang dat bij de bespreking van een eventuele goedkeuringswet de politiek weer niet zal beseffen dat ze een taak heeft in onze constitutionele monarchie. Het parlement is verantwoordelijk voor het handelen van het koninklijk huis. Maar zowel bij de vakantie in Oostenrijk als het optreden van de Koningin bij het bezoek van de Japanse Keizer, heeft politiek Den Haag zich weinig kritisch opgesteld ten aanzien van het Koningshuis. Ditmaal moet ook D66 goed beseffen dat zij verantwoordelijk zijn. Binnen die verantwoordelijkheid past volgens ons niet dat de volksvertegenwoordiging toelaat dat de kroonprins trouwt met een dochter van een voormalig lid van een omstreden militair regime ".

De Jonge Democraten zijn wel van mening dat het positief is dat De Graaf het voortouw heeft genomen in de discussie over het eventuele huwelijk, door als eerste uit naam van een van de drie paarse coalitiepartijen in te gaan op deze problematiek.

EINDE PERSBERICHT


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie