Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vrije Universiteit Amsterdam benoemt vijf nieuwe hoogleraren

Datum nieuwsfeit: 30-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Vrije Universiteit Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 26/01/2001Brussaard, Fokkema, Jagersma, De Jong en De Wilde benoemd tot hoogleraar aan de VU

Per 1 januari 2001 zijn aan de Vrije Universiteit vijf nieuwe hoogleraren benoemd.

Dr. Arjen B. Brussaard (1961) werd hoogleraar Neurofysiologie aan de faculteit der Biologie. Zijn afdeling zal zich toeleggen op communicatie tussen zenuwcellen door middel van synapsen in hersenweefsel van ratten en muizen. Daarbij zal het onderzoek zich vooral richten op de rol van synaptische plasticiteit tijdens cognitieve hersenactiviteit, zoals attentie en bewustzijn. In samenwerking met andere biologische en medische afdelingen op VU zullen daarbij ook humane ziektebeelden als ADHD, depressie, angst en verslaving aan de orde komen. Brussaard promoveerde in 1989 als elektrofysioloog aan VU bij prof. Theo de Vlieger. Daarna was hij twee jaar als postdoc verbonden aan Columbia University in New York bij Prof. Lorna Role en Prof. Eric Kandel (nobelprijswinnaar 2000), waar hij werkte aan de rol van nicotinereceptoren in de ontwikkeling en de plasticiteit van het zenuwstelsel. Vanaf 1992 was hij werkzaam op de Biologische Faculteit van de VU, eerst als KNAW fellow en later als universitair docent.

Prof.dr.ir. J.T. Fokkema is benoemd tot bijzonder hoogleraar Toegepaste Geofysica aan de faculteit der Aardwetenschappen. Zijn doel is het benutten van de moderne mogelijkheden van de geofysica voor het karakteriseren van de ondiepe en diepe ondergrond. In het bijzonder wil hij een bijdrage leveren op het gebied van de geoarcheologie. Jacob Fokkema (1948) studeerde elektrotechniek aan de Technische Universiteit Delft en promoveerde aan dezelfde universiteit. Na onder andere een postdocfunctie aan de Stanford University in Californië kwam hij terug in Delft, waar hij nu, naast zijn functie aan de VU, hoogleraar Toegepaste Geofysica is aan de faculteit Civiele techniek en Geowetenschappen.

Dr. P.K. Jagersma is sinds 1 januari bijzonder hoogleraar Strategisch management aan de faculteit der Economische wetenschappen en Bedrijfskunde, bij de postdoctorale opleiding tot Management Consultant. Pieter Klaas Jagersma (1966) studeerde economie aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde aan de Katholieke Universiteit Brabant. Jagersma is directeur van de JRC Group. Verder is hij sinds 1997 hoogleraar Internationaal management aan de Universiteit Nyenrode.

Ook aan de faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde is dr. G.R.A. de Jong benoemd tot hoogleraar Bedrijfswetenschappen. De heer de Jong is als hoogleraar belast met de opbouw van de nieuwe opleiding bedrijfswetenschappen voor de zakelijke dienstverlening. Geert de Jong (1945) studeerde onder andere sociologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht, internationaal management aan de Columbia University in New York en personell management aan de London School of Economics and Political Services. Hij promoveerde aan de Katholieke Universiteit Brabant op het proefschrift Effectief personeelsmanagement, een interventiestrategie. Sinds 1991 bekleedde hij verschillende functies bij Coopers & Lybrand u nu Pricewaterhouse Coopers u het bedrijf waar hij nu nog vice-voorzitter is van de Raad van Bestuur.

Aan de faculteit der Sociaal-Culturele Wetenschappen ten slotte, is dr. Jaap.H. de Wilde benoemd tot bijzonder hoogleraar Internationale vraagstukken van het nieuwe Europa. De Wilde (1957) is sinds 1995 universitair hoofddocent bij het Center for European Studies van de Faculteit Bestuurskunde aan de Universiteit Twente. Daarvoor was hij verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, Instituut Clingendael en het Copenhagen Peace Research Institute (COPRI) in Denemarken. Hij studeerde Geschiedenis in Utrecht en Groningen en specialiseerde zich in de Leer van de Internationale Betrekkingen, in het bijzonder internationale veiligheidsvraagstukken. In 1991 is zijn onderzoek bekroond met de Dirk Jacob Veegens Prijs van de Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. In 1996 ontving hij de Onderwijsprijs van de Universiteit Twente. Vorig jaar verscheen onder redactie van De Wilde en A.W.M. Gerrits het boek Aan het slagveld ontsnapt: Over oorlogen die niet plaatsvonden. In 1996 publiceerde hij met Håkan Wiberg een bundel onder de titel Organized Anarchy in Europe u een thema dat ook centraal zal staan bij de invulling van de nieuwe leeropdracht.2001-01-26 / pb 1.004.0 / RL

References


1. www.bio.vu.nl/
Voor meer informatie over promoties, oraties en alle overige activiteiten die vermeld staan in dit e-mailbericht, kunt u terecht bij Voorlichting en Externe Betrekkingen,
e-mail: (veb@dienst.vu.nl), www.vu.nl of tel. (020) 444 5666.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie