Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Raad der Europese gemeenten en regio's schendt mensenrecht

Datum nieuwsfeit: 30-01-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSMEDEDELING
Raad der Europese gemeenten en regio's geeft het slechte voorbeeld Taaldiscriminatie in de Europese Unie
BRUSSEL. (30/01) - De Raad der Europese gemeenten en regio's schendt het beginsel van non-discriminatie en het vrij verkeer van werknemers door een vacature te plaatsen voor een native English-speaker. Dat heeft minister Laurette Onkelinx geantwoord op een vraag van europarlementslid Bart Staes (VU&ID). Andere jobaanbiedingen tonen spijtig genoeg aan dat het hier geen alleenstaand geval betreft. In de weekblad European Voice en The Bulletin duiken regelmatig vacatures op van niet-gouvernementele organisaties en bedrijven met English mother tongue als voorwaarde.

Op de drempel van het Europees Jaar voor de Talen eisen Europese organisaties steeds vaker onomwonden dat hun sollicitanten Engelse moedertaalsprekers moeten zijn. Op die manier discrimineren ze openlijk tegen anderstalige werkzoekenden. Het Engels krijgt - ten onrechte - het statuut van dominante (cultuur)taal. Een stuitend voorbeeld van discriminatie tegen niet-Engelstaligen is een recente vacature bij de Raad der Europese Gemeenten en Regio's. Deze koepelorganisatie zoekt een native English-speaker als informatieverantwoordelijke voor haar bureau in Brussel.

In antwoord op een vraag van Staes (zie bijlage) bevestigt Onkelinx tot driemaal toe dat het moedertaalcriterium bij de aanwerving van personeelsleden indruist tegen het non-discriminatiebeginsel. De Vlaamse Esperanto-bond had Staes ervoor gewaarschuwd dat niet-Engelstaligen bij voorbaat worden uitgesloten van de selectieprocedure, zelfs indien ze de Engelse taal meer dan behoorlijk machtig zijn. Anderstaligen komen blijkbaar niet langer in aanmerking voor bepaalde functies, en dat aan de vooravond van het Europees Jaar van de Talen.

"In het kader van deze verschillende teksten lijkt het mij dat de vereiste om een native English speaker te zijn, het principe van niet-discriminatie zou schenden", aldus Onkelinx die zich baseert op de Europese Verklaring van de Rechten van de Mens en de Conventie betreffende discriminatie van de Internationale Arbeidsorganisatie. Voor aanwervingen in de Belgische federatie verwijst de minister naar CAO nr. 38, het decreet-Vandezande en het decreet van de Franse Gemeenschap inzake sociale betrekkingen tussen werkgevers en werknemers.

Meer info: Filip Vandenbroeke - 02/284.7.642. - 0478/50.88.61.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie