Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe indexen Belgisch Genetische Commissie voor Rijpaarden

Datum nieuwsfeit: 30-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Middenstand en Landbouw België

30/01/2001

PERSBERICHT

NATIONALE GENETISCHE COMMISSIE VOOR RIJPAARDEN

De Nationale Genetische Commissie voor Rijpaarden werd opgericht in 1994 als werkgroep van het Ministerie van Middenstand en Landbouw. Deze werkgroep is samengesteld uit vertegenwoordigers van volgende organisaties :


* Het Belgisch Warmbloedpaard (BWP), Oud-Heverlee
* K.V. Het Belgisch Sportpaard (sBs), Namur
* De Belgische Konfederatie van het Paard, Brussel
* De Koninklijke Belgische Ruitersportfederatie (KBRSF), Brussel
* Het Centrum voor Huisdierengenetica en Selectie, K.U. Leuven
* De diensten van het Ministerie van Middenstand en Landbouw : DG6 - Ontwikkeling
DG6 - Onderzoek
DG5 - Fokkerij & Vlees

Sinds 1998, publiceert deze Commissie genetische indexen van rijpaardhengsten ten behoeven van de Belgische rijpaarden fokkers bestemd voor de evaluatie van de fokwaarde. De indexen werden berekend voor het kenmerk springen ; ze worden Genetische Spring Indexen genoemd, afgekort GSI.

Tot vorige jaar werden de door de Nationale Genetische Commissie voor Rijpaarden gepubliceerd indexen (GSIc) gebaseerd op de resultaten van de wedstrijden verreden in het kader van de Klassieke Cyclus.

De indexen die dit jaar worden beschikbaar gesteld zijn het resultaat van een berekening die op een veel bredere gegevensbasis teruggaat. Voor deze berekening werden inderdaad niet alleen de prestaties van de Klassieke Cyclus in aanmerking genomen, maar ook deze van de Nationale wedstrijden onder de koepel van de KBRSF, van de Wedstrijden voor Jonge Paarden georganiseerd door BWP in associatie met de LRV (Landelijke RijVerenigingen), van het Circuit de Testage georganiseerd door sBs en van LRV-Wedstrijden. Deze indexen, die met het geheel van de nationale competities rekening houden, werden benoemd GSIn.

De lijst van GSIn indexen kan verkregen worden via de KUL-site. Deze lijst is ook beschikbaar op de secretariaten van de studbooks :


* K.V. Het Belgisch Sportpaard (sBs)
Av. Prince de Liège, 103 4
5100 NAMUR
Tel. 081/ 330.660 - Fax. 081/ 330.666


* Het Belgisch Warmbloedpaard (BWP)
Waversebaan, 99
3050 OUD-HEVERLEE
Tel. 016/ 479.980 - Fax. 016/ 479.985
www.bwp.be

Anderzijds wordt een individuele spring index (ISIc) berekend voor paarden die in een wedstrijdjaar tenminste 5 maal aantraden in de Klassieke Cyclus. Die index schat de waarde in van de eigenprestaties van paarden. De lijst van ISIc indexen kan ook verkregen worden via de site van de KUL of op vraag bij een van de bovenvermelde studbooks.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie