Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eerste koopsubsidie uitgereikt door Remkes

Datum nieuwsfeit: 30-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Eerste koopsubsidie uitgereikt

Staatssecretaris Remkes (VROM) heeft gisteren in Den Haag de eerste koopsubsidie uitgereikt aan de heer J. Hake uit Klazienaveen. Daarbij aanwezig waren ook de Tweede-Kamerleden Duivesteijn (PvdA), Van t Riet (D66) en Biesheuvel (CDA); drie van de vier indieners van de initiatiefwet Bevordering Eigen Woningbezit waar de koopsubsidieregeling uit voortkomt.

Koopsubsidie
Sinds 1 januari j.l. kunnen mensen met een lager inkomen subsidie krijgen als zij een woning willen kopen. Deze koopsubsidie bedraagt maximaal 328 gulden per maand. Dat is exclusief een eventuele toeslag voor de overdrachtsbelasting. De koopsubsidie is bedoeld om het voor lagere inkomensgroepen beter mogelijk te maken voor een eigen woning te kiezen.
Om voor koopsubsidie in aanmerking te komen, moet het belastbaar inkomen over 1999 voor een tweepersoonshuishouden tussen minimaal f 29.900 en maximaal f 48.800 liggen en voor alleenstaanden tussen f 23.800 en f 36.400. Ook gelden er grenzen voor het eigen vermogen: f 59.700 voor gezinnen en f 40.500 voor eenpersoonshuishoudens. Voor 65-plussers gelden iets andere inkomens- en vermogenseisen. Verder moet de potentiële koper minstens 23 jaar zijn en de afgelopen drie jaar geen woning in bezit hebben gehad.
De woning mag niet duurder zijn dat f 259.800 (inclusief kosten koper) en de hypothecaire lening niet hoger dan f 207.800. Om de risicos van het eigenwoningbezit zo veel mogelijk te beperken, moet de hypotheek in maximaal 30 jaar en voor ten minste 60% worden afgelost. Daarnaast is een rentevaste periode en een Nationale Hypotheek Garantie verplicht.

Korting
Sinds 1 januari j.l. mogen woningcorporaties bij de verkoop aan huurders met koopsubsidie een hogere korting geven dan de nu toegestane 10%. Als een zittende huurder de woning koopt, kan deze korting oplopen tot 30% van de marktwaarde. Voor andere huurders met koopsubsidie is de korting op zn hoogst 20%. Doel van deze ruimere kortingsgrenzen is het aanbod te vergroten van huurwoningen die met koopsubsidie kunnen worden verkocht.

Meer informatie over de koopsubsidie is verkrijgbaar op 0800 - 566 77 82 of te vinden op www.koopsubsidie.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie