Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Jaarprogramma Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam

Datum nieuwsfeit: 30-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlands Scheepvaartmuseum

Keywords: Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam, Maritiem Digitaal, Netherlands Maritime Museum Amsterdam, scheepvaart, maritieme geschiedenis, schip, schepen, boot, boten, zeilen, watersport, ships, boats, vessels, maritime history

Jaarprogramma

Jaarprogramma 2001
Het hele jaar, niet van 29/1 - 12/5 VOC-schip `Amsterdam' met hierop bemanning
Buiten aan de steiger van het Scheepvaartmuseum ligt het VOC-schip Amsterdam. Dit schip is een nagebouwde Oostindiëvaarder uit 1749. Met theateracts maken acteurs aan boord duidelijk hoe de voorbereiding van de lange reis naar Azië in zijn werk gaat.
Let Op: Het VOC-schip is vanaf 29 januari afwezig vanwege een dokbeurt. Op 13 mei opent het schip met een maritiem feest. Tijdens de zomermaanden vinden muzikale, ambachtelijke en theatrale evenementen op en rondom het schip plaats. Informeer vooraf naar het programma!
5 oktober - 13 mei 2001 Expositie:Helden, hoezo? Piet Heyn en Michiel de Ruyter spreken nog altijd tot de verbeelding. Strijdlustig voerden ze oorlog op zee. Maar wat is er destijds écht gebeurd? In de expositie Helden, hoezo? komt naast de bekende zeeheld ook de anonieme zeeman aan bod die zijn leven waagt en daarmee grote heldenmoed betoont. Te zien zijn onder meer fascinerende schilderijen met historische zeeslagen, heldenportretten en restanten van de kanonneerboot van Van Speyk.
29 jan - 12 mei VOC-schip in dok, Kamper Kogge bij Museum De Kamper Kogge roept met zijn opvallende brede vorm onmiddellijk de sfeer van de middeleeuwen op. Het oorspronkelijke schip stamt uit 1336.
Het werd ingezet voor de handel tussen de toentertijd zeer machtige Hanzesteden als Deventer, Zutphen, Kampen en Bremen. Vanwege de dokbeurt van het VOC-schip is de Kogge nu een aantal maanden bij het Scheepvaartmuseum te gast.
zondagen 18 februari, 11 maart en 29 april

Speciale heldenactiviteiten
Op vrijdagmiddag 2 maart vertoont het museum de indrukwekkende documentaire Slag in de Javazee.
Op de zondagen 18 februari, 11 maart en 29 april organiseert het museum muzikale rondleidingen waarbij historische heldenliederen ten gehore worden gebracht.
24 februari - 11 maart 2001

Voorjaarsvakantie: `Echte Nep'
Een verhalenverteller vertelt een spannend verhaal over zeehelden. Waarom zijn zij eigenlijk helden, en is de werkelijkheid niet teveel opgepoetst. `Als fantasie leuker is dan de werkelijkheid, kun je maar beter zelf iets verzinnen', aldus de verhalenverteller. Fantaseren? Dat kun jij ook! Kinderen worden uitgenodigd om te knutselen ter ere van hun held.
De precieze data van de activiteiten zijn 26 februari, 1, 2, 5, 8, 9 maart om 12.30 en 14.30 uur.
12 april 2001 - 5 januari 2003

Kinderexpositie `Schateiland'
Je gaat op reis met de oude zeerot Willem van der Zaan. Ontdek hoe jij de weg kunt vinden op volle zee én wat je moet weten als je piraten tegenkomt...Vooral voor kinderen van 9 - 12 jaar. 21, 22 april 2001

Museumweekend
Tijdens dit weekend is het museum gratis toegankelijk. Het Museumweekend staat dit jaar in het teken van de `mobiliteit van de collectie Nederland'. Conservatoren geven rondleidingen langs een aantal bijzondere bruiklenen in het museum.
28 april - 6 mei 2001

Meivakantie: `Echte Nep'
Zie het programma van de voorjaarsvakantie. De precieze data van de activiteiten zijn 3 en 4 mei om 12.30 en 14.30 uur . 3, 4, 5, 6 mei 2001

Meivakantie: Varen met 100-jarig stoomschip `Christiaan Brunings' Bezoekers kunnen drie keer per dag - 12.00, 13.30 en 15.00 uur - een fantastische vaartocht maken van een uur met de Christiaan Brunings. Het vitale museumschip is vrijwel het enige nog varende stoomschip in Nederland. De enthousiaste bemanning van vrijwilligers leidt de bezoeker graag rond door de hutten en de machinekamer. 13 mei 2001

Openingsspektakel VOC-schip Amsterdam
Het VOC-schip is net terug van zijn maandelijkse dokbeurt. Het zal binnenkort naar Azië vertrekken. De bemanning werkt koortsachtig aan de voorbereiding van deze lange reis, maar tussentijds moet ook worden gefeest.
30 juni - 2 september 2001

Bemanning gezocht voor het VOC-schip
Ben je een landrot, maar wil je aanmonsteren op het VOC-schip? Dat kan iedere dag, maar bewijs wel eerst dat je geschikt bent voor zo'n lange en verre zeereis. Als je de training tot bemanningslid doorstaat, dan wordt voor jou een saluutschot afgevuurd en krijg je een oorkonde en een oorlam. Dagelijks om 11.30 en 14.30 - voor kinderen van 6 tot 14 jaar.
28 en 29 juli 2001

Bedrijfsvaartuigen weekend
De echte schepenliefhebber mag dit niet missen. Aan de steiger van het museum liggen dit weekend zo'n 100 tot 120 historische schepen - waaronder tjalken, klippers en aken. Een aantal van deze schepen zal ook van binnen te zien zijn. Demonstraties van ambachten en een nautische markt geven een extra feestelijk karakter aan dit evenement. 8, 9 september 2001

Open Monumenten Dagen
De Open Monumenten Dagen staan dit jaar in het teken van `wonen & interieur'. Met het 100-jarige stoomschip Christiaan Brunings wordt drie keer per dag - 12.00, 13.30 en 15.00 uur - een vaartocht gemaakt langs opmerkelijke woningen en woongebieden in het Oostelijke- en Westelijk Havengebied. Alle opvarenden ontvangen een folder met hierin tekst en uitleg. Deelname is f 7,50 per persoon, vanwege Open Monumenten Dagen is een entreebewijs voor het museum niet nodig. 20 september 2001 - 29 september 2002

Nieuwe expositie: Slaven & Schepen. Enkele reis, bestemming onbekend De expositie geeft een beeld van de ontwikkeling van de slavernij en de daarmee verbonden slavenhandel. Slavernij kwam in (bijna) alle culturen voor. Nederlanders hebben daar ook een rol in gespeeld. Slaven en schepen geeft een antwoord op de vraag hoe het verschijnsel slavernij zich wereldwijd heeft kunnen manifesten en welke rol Nederland in de slavenhandel innam. Ook gaat de expositie in op de gevolgen van slavernij voor de huidige samenleving. Uiteraard komt de rol van de scheepvaart als onderdeel van de menselijke handelsketen uitgebreid aan bod.
23 - 29 september 2001

Van de Stadt Week
Aan de steiger van het Scheepvaartmuseum liggen de bekendste schepen van E.G. van de Stadt - waaronder uiteraard een Valk - de eerste boot en een Pionier, het eerste seriegebouwde polyester kajuitzeiljacht. Tijdens de Van de Stadt Week vinden eveneens lezingen plaats en wordt het boek E.G. van de Stadt (1914 - 1999), pionier in jachtontwerpen gepresenteerd.
13 oktober - 28 oktober 2001

Herfstvakantie
Tijdens de herfstvakantie worden er weer activiteiten voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar georganiseerd. Dit jaar staan deze in het teken van de expositie Slaven & Schepen. Informeer vooraf naar het programma
2 november 2001

Symposium Slaven & Schepen: Leed Gemeten
In de periode 1500 tot 1880 zijn miljoenen Afrikanen door Europeanen tegen hun wil naar Noord- en Zuid Amerika vervoerd. Nog steeds is onduidelijk om hoeveel personen dit eigenlijk ging. Het symposium geeft geen antwoord op `the number game', daarvoor zijn de tegenstellingen en de emoties te groot. Het dagsymposium geeft wel een beeld van de meest actuele stand van zaken bij het onderzoek naar de omvang en de effecten van de Trans-Atlantische slavenhandel. Informeer vooraf naar de datum.
10 november 2001

Museumnacht
Tijdens de Museumnacht - van 20.00 uur tot 01.00 uur - is het museum net als vele andere Amsterdamse musea op vertoon van een Museumnacht-passepartout toegankelijk. Spannende activiteiten maken van een nachtelijk Scheepvaartmuseum een bijzondere ervaring. (23 november 2001)

Symposium Zeevaartkunde
Het jaarlijkse museumsymposium heeft de deelcollectie navigatie tot onderwerp. Deze omvat de zeekaarten, aard- en hemelglobes, navigatie-instrumenten, atlassen en zeevaartkundeboeken. Sprekers belichten de verschillende aspecten van navigatie in heden en verleden.
22 december 2001 - 6 januari 2002

Kerstvakantie
Zie het programma van de herfstvakantie.
2002 De Nationale Jubileumexpositie Verenigde Oost-Indische Compagnie 1602-2002
Het Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam en het Maritiem Museum Rotterdam organiseren samen De Nationale Jubileumexpositie Verenigde Oost-Indische Compagnie 1602-2002. De tentoonstelling is een van de centrale activiteiten, die in 2002 worden georganiseerd ter herdenking van de oprichting van deze eerste Nederlandse multinational 400 jaar eerder. De Nationale Jubileumexpositie zal bestaan uit een tentoonstelling op twee locaties en een publicatie voor een breed publiek plus verschillende evenementen - in de periode half maart-eind oktober 2002. Het project wordt financieel ondersteund door het Ministerie van OCenW.

Voor meer informatie, groepsreserveringen,
scholenbezoek, rondleidingen en locatieverhuur
Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam
Kattenburgerplein 1
1018 KK Amsterdam
T (020) 52 32 222
F (020) 52 32 213

Bekijk de Bezoekers Informatie voor details over o.a. locatie en entreeprijzen

Jaarprogramma

archief

english

Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam Kattenburgerplein 1 1018 KK Amster

dam

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie