Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Jaarprogramma Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam

Datum nieuwsfeit: 30-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlands Scheepvaartmuseum

Keywords: Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam, Maritiem Digitaal, Netherlands Maritime Museum Amsterdam, scheepvaart, maritieme geschiedenis, schip, schepen, boot, boten, zeilen, watersport, ships, boats, vessels, maritime history

Jaarprogramma

Jaarprogramma 2001
Het hele jaar, niet van 29/1 - 12/5 VOC-schip `Amsterdam' met hierop bemanning
Buiten aan de steiger van het Scheepvaartmuseum ligt het VOC-schip Amsterdam. Dit schip is een nagebouwde Oostindiëvaarder uit 1749. Met theateracts maken acteurs aan boord duidelijk hoe de voorbereiding van de lange reis naar Azië in zijn werk gaat.
Let Op: Het VOC-schip is vanaf 29 januari afwezig vanwege een dokbeurt. Op 13 mei opent het schip met een maritiem feest. Tijdens de zomermaanden vinden muzikale, ambachtelijke en theatrale evenementen op en rondom het schip plaats. Informeer vooraf naar het programma!
5 oktober - 13 mei 2001 Expositie:Helden, hoezo? Piet Heyn en Michiel de Ruyter spreken nog altijd tot de verbeelding. Strijdlustig voerden ze oorlog op zee. Maar wat is er destijds écht gebeurd? In de expositie Helden, hoezo? komt naast de bekende zeeheld ook de anonieme zeeman aan bod die zijn leven waagt en daarmee grote heldenmoed betoont. Te zien zijn onder meer fascinerende schilderijen met historische zeeslagen, heldenportretten en restanten van de kanonneerboot van Van Speyk.
29 jan - 12 mei VOC-schip in dok, Kamper Kogge bij Museum De Kamper Kogge roept met zijn opvallende brede vorm onmiddellijk de sfeer van de middeleeuwen op. Het oorspronkelijke schip stamt uit 1336.
Het werd ingezet voor de handel tussen de toentertijd zeer machtige Hanzesteden als Deventer, Zutphen, Kampen en Bremen. Vanwege de dokbeurt van het VOC-schip is de Kogge nu een aantal maanden bij het Scheepvaartmuseum te gast.
zondagen 18 februari, 11 maart en 29 april

Speciale heldenactiviteiten
Op vrijdagmiddag 2 maart vertoont het museum de indrukwekkende documentaire Slag in de Javazee.
Op de zondagen 18 februari, 11 maart en 29 april organiseert het museum muzikale rondleidingen waarbij historische heldenliederen ten gehore worden gebracht.
24 februari - 11 maart 2001

Voorjaarsvakantie: `Echte Nep'
Een verhalenverteller vertelt een spannend verhaal over zeehelden. Waarom zijn zij eigenlijk helden, en is de werkelijkheid niet teveel opgepoetst. `Als fantasie leuker is dan de werkelijkheid, kun je maar beter zelf iets verzinnen', aldus de verhalenverteller. Fantaseren? Dat kun jij ook! Kinderen worden uitgenodigd om te knutselen ter ere van hun held.
De precieze data van de activiteiten zijn 26 februari, 1, 2, 5, 8, 9 maart om 12.30 en 14.30 uur.
12 april 2001 - 5 januari 2003

Kinderexpositie `Schateiland'
Je gaat op reis met de oude zeerot Willem van der Zaan. Ontdek hoe jij de weg kunt vinden op volle zee én wat je moet weten als je piraten tegenkomt...Vooral voor kinderen van 9 - 12 jaar. 21, 22 april 2001

Museumweekend
Tijdens dit weekend is het museum gratis toegankelijk. Het Museumweekend staat dit jaar in het teken van de `mobiliteit van de collectie Nederland'. Conservatoren geven rondleidingen langs een aantal bijzondere bruiklenen in het museum.
28 april - 6 mei 2001

Meivakantie: `Echte Nep'
Zie het programma van de voorjaarsvakantie. De precieze data van de activiteiten zijn 3 en 4 mei om 12.30 en 14.30 uur . 3, 4, 5, 6 mei 2001

Meivakantie: Varen met 100-jarig stoomschip `Christiaan Brunings' Bezoekers kunnen drie keer per dag - 12.00, 13.30 en 15.00 uur - een fantastische vaartocht maken van een uur met de Christiaan Brunings. Het vitale museumschip is vrijwel het enige nog varende stoomschip in Nederland. De enthousiaste bemanning van vrijwilligers leidt de bezoeker graag rond door de hutten en de machinekamer. 13 mei 2001

Openingsspektakel VOC-schip Amsterdam
Het VOC-schip is net terug van zijn maandelijkse dokbeurt. Het zal binnenkort naar Azië vertrekken. De bemanning werkt koortsachtig aan de voorbereiding van deze lange reis, maar tussentijds moet ook worden gefeest.
30 juni - 2 september 2001

Bemanning gezocht voor het VOC-schip
Ben je een landrot, maar wil je aanmonsteren op het VOC-schip? Dat kan iedere dag, maar bewijs wel eerst dat je geschikt bent voor zo'n lange en verre zeereis. Als je de training tot bemanningslid doorstaat, dan wordt voor jou een saluutschot afgevuurd en krijg je een oorkonde en een oorlam. Dagelijks om 11.30 en 14.30 - voor kinderen van 6 tot 14 jaar.
28 en 29 juli 2001

Bedrijfsvaartuigen weekend
De echte schepenliefhebber mag dit niet missen. Aan de steiger van het museum liggen dit weekend zo'n 100 tot 120 historische schepen - waaronder tjalken, klippers en aken. Een aantal van deze schepen zal ook van binnen te zien zijn. Demonstraties van ambachten en een nautische markt geven een extra feestelijk karakter aan dit evenement. 8, 9 september 2001

Open Monumenten Dagen
De Open Monumenten Dagen staan dit jaar in het teken van `wonen & interieur'. Met het 100-jarige stoomschip Christiaan Brunings wordt drie keer per dag - 12.00, 13.30 en 15.00 uur - een vaartocht gemaakt langs opmerkelijke woningen en woongebieden in het Oostelijke- en Westelijk Havengebied. Alle opvarenden ontvangen een folder met hierin tekst en uitleg. Deelname is f 7,50 per persoon, vanwege Open Monumenten Dagen is een entreebewijs voor het museum niet nodig. 20 september 2001 - 29 september 2002

Nieuwe expositie: Slaven & Schepen. Enkele reis, bestemming onbekend De expositie geeft een beeld van de ontwikkeling van de slavernij en de daarmee verbonden slavenhandel. Slavernij kwam in (bijna) alle culturen voor. Nederlanders hebben daar ook een rol in gespeeld. Slaven en schepen geeft een antwoord op de vraag hoe het verschijnsel slavernij zich wereldwijd heeft kunnen manifesten en welke rol Nederland in de slavenhandel innam. Ook gaat de expositie in op de gevolgen van slavernij voor de huidige samenleving. Uiteraard komt de rol van de scheepvaart als onderdeel van de menselijke handelsketen uitgebreid aan bod.
23 - 29 september 2001

Van de Stadt Week
Aan de steiger van het Scheepvaartmuseum liggen de bekendste schepen van E.G. van de Stadt - waaronder uiteraard een Valk - de eerste boot en een Pionier, het eerste seriegebouwde polyester kajuitzeiljacht. Tijdens de Van de Stadt Week vinden eveneens lezingen plaats en wordt het boek E.G. van de Stadt (1914 - 1999), pionier in jachtontwerpen gepresenteerd.
13 oktober - 28 oktober 2001

Herfstvakantie
Tijdens de herfstvakantie worden er weer activiteiten voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar georganiseerd. Dit jaar staan deze in het teken van de expositie Slaven & Schepen. Informeer vooraf naar het programma
2 november 2001

Symposium Slaven & Schepen: Leed Gemeten
In de periode 1500 tot 1880 zijn miljoenen Afrikanen door Europeanen tegen hun wil naar Noord- en Zuid Amerika vervoerd. Nog steeds is onduidelijk om hoeveel personen dit eigenlijk ging. Het symposium geeft geen antwoord op `the number game', daarvoor zijn de tegenstellingen en de emoties te groot. Het dagsymposium geeft wel een beeld van de meest actuele stand van zaken bij het onderzoek naar de omvang en de effecten van de Trans-Atlantische slavenhandel. Informeer vooraf naar de datum.
10 november 2001

Museumnacht
Tijdens de Museumnacht - van 20.00 uur tot 01.00 uur - is het museum net als vele andere Amsterdamse musea op vertoon van een Museumnacht-passepartout toegankelijk. Spannende activiteiten maken van een nachtelijk Scheepvaartmuseum een bijzondere ervaring. (23 november 2001)

Symposium Zeevaartkunde
Het jaarlijkse museumsymposium heeft de deelcollectie navigatie tot onderwerp. Deze omvat de zeekaarten, aard- en hemelglobes, navigatie-instrumenten, atlassen en zeevaartkundeboeken. Sprekers belichten de verschillende aspecten van navigatie in heden en verleden.
22 december 2001 - 6 januari 2002

Kerstvakantie
Zie het programma van de herfstvakantie.
2002 De Nationale Jubileumexpositie Verenigde Oost-Indische Compagnie 1602-2002
Het Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam en het Maritiem Museum Rotterdam organiseren samen De Nationale Jubileumexpositie Verenigde Oost-Indische Compagnie 1602-2002. De tentoonstelling is een van de centrale activiteiten, die in 2002 worden georganiseerd ter herdenking van de oprichting van deze eerste Nederlandse multinational 400 jaar eerder. De Nationale Jubileumexpositie zal bestaan uit een tentoonstelling op twee locaties en een publicatie voor een breed publiek plus verschillende evenementen - in de periode half maart-eind oktober 2002. Het project wordt financieel ondersteund door het Ministerie van OCenW.

Voor meer informatie, groepsreserveringen,
scholenbezoek, rondleidingen en locatieverhuur
Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam
Kattenburgerplein 1
1018 KK Amsterdam
T (020) 52 32 222
F (020) 52 32 213

Bekijk de Bezoekers Informatie voor details over o.a. locatie en entreeprijzen

Jaarprogramma

archief

english

Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam Kattenburgerplein 1 1018 KK Amster

dam

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...