Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwegein past kruisingen wegens voorrang fietsers

Datum nieuwsfeit: 31-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Nieuwegein
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Nieuwegein

Gemeente past 39 kruisingen aan i.v.m. 'Voorrang Fietsers van Rechts' (31 januari)

Op 1 mei 2001 wordt in Nederland de maatregel ´Voorrang Fietsers Van Rechts ingevoerd. Maar let op: vanaf die datum krijgen niet alleen de fietsers, maar alle bestuurders die van rechts komen voorrang op het andere verkeer, op kruispunten waar de voorrang niet met borden is geregeld. Deze regel geldt al in de meeste andere Europese landen. Om na te gaan of de maatregel veilig kan worden ingevoerd zijn in Nieuwegein alle kruispunten beoordeeld. Dit heeft aan het licht gebracht dat er op 39 kruispunten maatregelen moeten worden getroffen om een veilige invoering van de nieuwe maatregel mogelijk te maken. Bij 32 kruisingen worden borden geplaatst om de voorrang te regelen. Bij zeven kruispunten plaatst de gemeente waarschu-wingsborden ´fietsers van rechts voorrang´.

Maatregelen
De maatregelen betreffen vooral locaties waar fietspaden uitkomen op wijkwegen (zoals de Batauweg) en belangrijke fietsroutes (zoals de Herenstraat).
In Nieuwegein heeft het verkeer dat van de wijkwegen gebruik maakt voorrang op het verkeer uit de zijstraten. Bij de fietspaden die uitmonden op de wijkwegen is de voorrang over het algemeen niet geregeld met borden, omdat fietsers van rechts in de huidige situatie toch geen voorrang hebben. Vanaf 1 mei 2001 kunnen vooral op deze punten gevaarlijke situaties ontstaan als de gemeente geen maatregelen neemt. Immers, het verkeer op de wijkweg zou dan voorrang moeten verlenen aan fietsers van rechts die vanaf zon fietspad de wijkweg willen oversteken, terwijl bij de gewone zijstraten het verkeer op de wijkweg wél voorrang heeft. Deze onduidelijkheid komt de verkeersveiligheid niet ten goede. Vandaar dat op alle plaatsen waar fietspaden uitmonden op wijkwegen, de voorrang ook geregeld gaat worden met borden. Het verkeer op de wijkweg behoudt de voorrang die het nu heeft.

Een vergelijkbare situatie vinden we op de Herenstraat. Deze is nu onderdeel van de belangrijke noord-zuid fietsroute in de gemeente Nieuwegein. Het verkeer op de Herenstraat heeft voorrang op het verkeer vanuit de zijstraten. Bij de uitmondingen van fietspaden is nu niets geregeld. Ook hier worden voorrangskruispunten ingesteld, waardoor het verkeer op de Herenstraat de voorrang die het nu heeft, behoudt.
Bij een aantal kruispunten waar fietspaden uitkomen op gewone (niet-voorrangs) wegen, is sprake van een beperkt uitzicht. De fietser van rechts krijgt hier voorrang, zoals de nieuwe maatregel beoogt, en vanwege het beperkte uitzicht wordt het ove-rige verkeer hierop geattendeerd via waarschuwingsborden.

Voorlichting
Het slagen van de invoering van de maatregel ´Voorrang Fietsers Van Rechts´ valt of staat met de bekendheid onder de verkeersdeelnemers. Daarom is de voorbereiding van een nationale publiekscampagne in volle gang. Aanvullend zal de gemeente Nieuwegein ook voorlichtingsactiviteiten ontwikkelen. Daarbij denkt de gemeente onder meer aan spandoeken langs wegen, artikelen, persberichten, folders en posters.

Kosten
Het plaatsen van de noodzakelijke borden en het aanbrengen van de belijning, zoals haaientanden, kost enkele tienduizenden guldens. Dit wordt betaald uit de subsidie die de gemeente Nieuwegein van het rijk heeft ontvangen voor de invoering van de maatregel Voorrang Fietsers Van Rechts.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie