Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Psychische bijwerkingen van Lariam vaker bij magere vrouwen

Datum nieuwsfeit: 31-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Erasmus Universiteit Rotterdam

31 januari 2001

Psychische bijwerkingen van Lariam komen vaker voor bij magere vrouwen

Psychische bijwerkingen tijdens het gebruik van Lariam, een middel tegen malaria, treden vaker op bij vrouwen met een laag gewicht. Aldus de resultaten van een onderzoek door Melanie van Riemsdijk, die woensdag 31 januari 2001 promoveert aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam op het proefschrift Neuropsychiatrische effecten van geneesmiddelen tegen malaria. Desondanks blijft Lariam een belangrijk geneesmiddel tegen malaria. Bij patiënten die tijdens het gebruik ervan bijwerkingen ontwikkelen moet door de voorschrijvend arts worden overwogen om een ander, mogelijk minder effectief geneesmiddel tegen malaria te geven.

Lariam is één van de weinige effectieve middelen voor de preventie van malaria bij reizigers. Op basis van internationale gegevens over de bijwerkingen van Lariam zijn de Nederlandse richtlijnen voor de bescherming tegen malaria enkele jaren geleden aangepast. Hierbij werd het gebruik van Lariam vooral beperkt tot reizigers die een aanzienlijke kans lopen op ernstig verlopende malaria. Dat Lariam psychische bijwerkingen kan veroorzaken was ook bekend uit meldingen van Nederlandse artsen. Opvallend vaak betroffen deze meldingen vrouwen. Om duidelijkheid over dit verschil in meldingen tussen mannen en vrouwen te krijgen besloot de Inspectie voor de Gezondheidszorg tot een onderzoek dat door de promovendus werd uitgevoerd op de afdeling Epidemiologie & Biostatistiek van het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam.

Uit het onderzoek van Van Riemsdijk blijkt dat de bijwerkingen van Lariam zoals slapeloosheid, onrust en depressie vooral vaker bij magere vrouwen voorkomen. Omdat malaria een zeer ernstige en levensbedreigende ziekte is, blijft Lariam een belangrijk middel om de ziekte te voorkomen. Naar aanleiding van eerdere gegevens uit dit proefschrift werden de bestaande adviezen reeds aangepast. Wel benadrukt het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering dat met Lariam 3 weken voor de reis moet worden begonnen omdat eventuele bijwerkingen in 80% van de gevallen in de eerste 3 weken aan het licht komen.

Promotores: prof.dr. B.H.Ch. Stricker en prof.dr. A. Hofman Promotie woensdag 31 januari 2001, 9.45 uur
Plaats: Hoboken, Collegezaal 7
Info: bij de promovenda, tel. 06-55541019

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie