Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Een op de zes kinderen maakt echtscheiding mee volgens CBS

Datum nieuwsfeit: 31-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht
PB01-022
31 januari 2001
9.30 uur Een op de zes kinderen maakt echtscheiding mee

In 2000 zijn 33 duizend minderjarige kinderen geconfronteerd met echtscheiding van hun ouders. Over een langere periode bekeken maakt in ons land een op de zes kinderen een echtscheiding mee. Veertig procent van de echtscheidingskinderen krijgt na verloop van tijd een stiefouder. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Bij helft van scheidingen zijn kinderen betrokken Vorig jaar hebben 35 duizend echtscheidingen plaatsgevonden. In de helft van de gevallen waren daar minderjarige kinderen bij betrokken. In totaal ging het om 33 duizend kinderen. Over de jaren heen heeft een op de zes kinderen in zijn of haar jeugd te maken met een echtscheiding van de ouders.

Kwart kinderen geen contact meer met vader Tachtig procent van de kinderen blijft na echtscheiding bij de moeder. Een kwart van alle echtscheidingskinderen heeft in de jaren na de scheiding geen contact meer met de vader. Van degenen die nog wel contact hebben, beoordeelt een derde de relatie met de vader slecht. Twee derde vindt de relatie met de vader redelijk of goed. Ruim zestig procent van de kinderen in een eenoudergezin beschouwt de relatie met hun moeder als goed. Dit is lager dan kinderen die in een tweeoudergezin opgroeien. Van hen beoordeelt tachtig procent de relatie met hun moeder als goed. CBS-Persdienst

Postbus 4000
2270 JM Voorburg Merendeel gescheidenen vindt nieuwe partner tel. (070) 337 58 16
fax (070) 337 59 71 Sinds 1994 scheiden jaarlijks tussen de 60 en 70 duizend personen. De E-mail: meesten van hen vinden binnen enkele jaren een nieuwe partner. Ze (persdienst@cbs.nl) kiezen er dan vaker voor om niet-gehuwd te gaan samenwonen dan om te hertrouwen. Van de mannen die in 1994 zijn gescheiden woont driekwart binnen zes jaar samen met een nieuwe partner. Van de Het CBS
is een dienst van vrouwen heeft ruim 60 procent binnen zes jaar een nieuwe partner het Ministerie van gevonden.
Economische Zaken

CBS Persbericht PB01-022 pagina 1 van 2
Gescheiden vrouwen blijven dus vaker zonder een nieuwe partner. Dat komt voor een belangrijk deel doordat na echtscheiding de kinderen meestal bij de moeder blijven wonen. De aanwezigheid van kinderen verkleint namelijk de kans op een nieuwe relatie. Dit geldt zowel voor vrouwen als voor mannen.

Kind en stiefouder
Veertig procent van de kinderen van gescheiden ouders krijgt met een stiefouder te maken. In verreweg de meeste gevallen is dat een stiefvader. Gemiddeld zijn kinderen dertien jaar als ze een stiefouder krijgen. Minder dan de helft van de kinderen ervaart de gezinssituatie met een stiefouder als goed. Van de kinderen die opgroeien in tweeoudergezinnen beoordeelt bijna 80 procent de gezinssituatie goed.

Technische toelichting
De cijfers voor 2000 zijn schattingen van het CBS die zijn gebaseerd op voorlopige maandcijfers tot en met november 2000.
De gegevens over de relatie tussen kinderen en (stief)ouders zijn gebaseerd op het Onderzoek Gezinsvorming, dat in 1998 is gehouden onder tienduizend personen van 18-52 jaar. In dit onderzoek zijn onder meer zevenhonderd personen geïnterviewd die niet meer in het ouderlijk huis wonen en die toen ze nog thuiswoonden echtscheiding van hun ouders hebben meegemaakt.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie