Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kankerbestrijding geeft 112 miljoen gulden voor onderzoek

Datum nieuwsfeit: 31-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

NED. KANKERBESTRIJDING-KWF

Kankerbestrijding geeft 112 miljoen gulden voor onderzoek

KANKERBESTRIJDING GEEFT 112 MILJOEN GULDEN VOOR ONDERZOEK

De Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) besteedt in 2001 ruim f 112 miljoen aan subsidies voor wetenschappelijk kankeronderzoek aan onderzoeksinstellingen in heel Nederland. Zonder steun van het KWF zou binnen enkele jaren de helft van het kankeronderzoek in Nederland komen te vervallen. Naast deze subsidie voor wetenschappelijk onderzoek gaat een bedrag van f 6 miljoen naar onderwijs en opleiding van jonge artsen en onderzoekers. Voor voorlichting en patiëntenbegeleiding is een kleine f 22 miljoen uitgetrokken.

Van de subsidie voor wetenschappelijk kankeronderzoek gaat f 79,6 miljoen naar in totaal 350 onderzoeksprojecten die in de regel 4 jaar duren. Hiervan gaan er 76 dit jaar van start.

Een van de belangrijke aandachtsterreinen in het huidige kankeronderzoek betreft defecten aan de chromosomen (genetisch materiaal) in kankercellen. Deze defecten veroorzaken het afwijkende gedrag van kankercellen en beïnvloeden ook hun gevoeligheid voor bijvoorbeeld medicijnen en bestraling. De kennis op dit terrein is de laatste jaren sterk toegenomen. Op dit moment al leidt dat tot betere behandelmogelijkheden, preciezere diagnoses en een nauwkeuriger afstemming van de behandeling op de individuele patiënt. Die ontwikkeling zal zich de komende jaren verder doorzetten. Het KWF hecht grote waarde aan de vertaalslag van de nieuw verworven inzichten naar praktische toepassing ten gunste van patiënten. Naast subsidie voor onderzoeksprojecten krijgen het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam en het Academisch Ziekenhuis Rotterdam-Daniel ook een algemene bijdrage voor wetenschappelijk onderzoek.

De nu door het KWF gesubsidieerde onderzoeksprojecten bestrijken het hele terrein van de kankerbestrijding. Ongeveer de helft richt zich op het ontstaan en de preventie van kanker. Ruim veertig procent betreft onderzoek naar diagnostiek en betere behandelingsmethoden. De overige projecten liggen op het terrein van voorlichting en begeleiding.


Mededeling aan de redactie,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie