Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

2 Miljoen voor Enschedese sociaal-culturele accommodaties

Datum nieuwsfeit: 31-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Enschede

2 miljoen voor 19 Enschedese sociaal-culturele accommodaties Juliana Welzijn Fonds en gemeente Enschede bouwen aan welzijn

Enschede, 31 januari 2001

Op 30 januari heeft B&W van Enschede besloten in het jaar 2001 wederom een extra bijdrage te leveren aan investeringskosten in accommodaties van instellingen voor sociaal-cultureel werk en jongerenwerk. De betreffende 19 accommodaties liggen verspreid over de Enschedese stadsdelen en zijn vaak gevestigd in aandachtsbuurten. De aanvragen van de instellingen passen binnen de criteria van het Juliana Welzijn Fonds (JWF) en de gemeentelijke criteria, en zijn gedaan in het kader van het project Bouwen aan Welzijn bij stedelijke accommodaties in Overijssel. Het JWF en de gemeente investeren gedurende de looptijd van het project, van april 1999 tot maart 2001, gezamenlijk 2 miljoen gulden om de kwaliteit van de verschillende accommodaties aanzienlijk te verbeteren. Enschede heeft de aangeboden financiële bijdrage van het JWF van harte geaccepteerd en de restfinanciering zelf op zich genomen, om zo een kwaliteitsslag te maken in de huisvesting van het sociaal-cultureel werk en het jongerenwerk.

Kwaliteitsverbetering accommodaties
De flinke financiële injectie is nodig om de kwaliteit van diverse accommodaties van instellingen voor welzijnswerk te verbeteren en de gebouwen aan te passen aan de eisen van de huidige maatschappij. Professionalisering van het wijkwelzijnswerk vereist kwalitatief goede accommodaties die multifunctioneel gebruikt kunnen worden. De veranderde gebruiksfunctie van ruimtes, bijvoorbeeld door verandering in leeftijdsopbouw van de gebruikers, moet soms tot aanpassingen leiden. In enkele gevallen zijn er bouwkundige wijzigingen door te voeren of zijn er facilitaire zaken die, onder andere door arbo-, brand- en milieuwetgeving, aangepast of vervangen moeten worden. Binnen het wijkwelzijnswerk is de laatste jaren vooral prioriteit gelegd bij bekostiging van activiteiten en personeel. De noodzaak voor de instellingen om in accommodaties te investeren, is nu dringend aanwezig, waarbij hulp van buitenaf bijzonder welkom is. Het project Bouwen aan welzijn bij stedelijke accommodaties in Overijssel is georganiseerd in de vijf grote steden: Almelo, Deventer, Enschede, Hengelo en Zwolle. Het Overijsselse project omvat in totaal 86 te ondersteunen accommodaties.

Financiële bijdrages
In het project verschaft het Juliana Welzijn Fonds een bijdrage van 60% in de investeringskosten van een accommodatie, tot een maximaal bedrag van f 60.000,=. De restfinanciering van 40% wordt in Enschede door de gemeente bijgedragen. B&W heeft nu besloten om f 240.000,= toe te kennen, als vervolg op het in mei 2000 door de gemeenteraad reeds genomen besluit tot een investeringsbijdrage van f 470.000,=. Met enkele extra investeringsbedragen van in totaal f 115.000,= komt de totale bijdrage van de gemeente op f 825.000,=. Het JWF heeft een bijdrage van f 1.140.000,= toegezegd en nog eens f 35.000,= als extra investeringsbijdrage. Er kunnen nog kleine aanpassingen op deze bedragen komen, omdat de behandeling van laatste aanvragen nog in de afrondingsfase verkeert. In totaal stellen de gemeente en het JWF dus 2 miljoen gulden beschikbaar voor verbeteringen aan de 19 geselecteerde accommodaties van de wijkwelzijnsinstellingen en het jongerenwerk in Enschede.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie