Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Weinig vertrouwen in lange termijn weersverwachting op tv

Datum nieuwsfeit: 31-01-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht
Weinig vertrouwen in lange termijn weersverwachting

Maastricht, 31 januari 2001 - Uit een onderzoek van bureau Flycatcher onder ruim 1600 Nederlanders, blijkt dat er weinig vertrouwen bestaat in de lange termijn weersverwachting op televisie. Voor de eerste twee dagen is het vertrouwen redelijk goed, daarna neemt het snel af. Weermannen en -vrouwen worden over het algemeen goed gewaardeerd, met weerman Erwin Krol als duidelijke favoriet.
De afgelopen maand ondervroeg online-onderzoeksbureau Flycatcher Maastricht ruim 1600 mensen van 12 jaar en ouder verspreid over het hele land, naar hun mening over het weerbericht op de televisie. Het TV weerbericht wordt goed bekeken, slechts 7% van de ondervraagden zegt nooit of bijna nooit te kijken, 70% kijkt nagenoeg iedere dag.
De ondervraagden vinden de voorspelling voor dezelfde dag redelijk goed (gemiddelde score 7.5 op een schaal van 1 t/m 10, waarbij 1 staat voor zeer onbetrouwbaar en 10 voor zeer betrouwbaar). De voorspelling voor de volgende dag wordt als minder betrouwbaar ervaren, maar scoort toch nog gemiddeld 6.5. Hierna neemt de waardering voor de betrouwbaarheid snel af (voor dag 3, 4, 5, 6 en 7 respectievelijk gemiddeld 5.4, 4.5, 3.5 en 3.1). De waardering voor de weermannen en -vrouwen is over het algemeen hoog. De meeste ondervraagden (93%) vindt hun uitleg goed te begrijpen. Bijna de helft (46%) geeft zelfs aan de uitleg leerzaam te vinden. De meningen over de lengte van de berichtgeving lopen uiteen: een kwart vindt het te lang, 37% is het hier niet mee eens (39% antwoordt neutraal). Een aantal mensen (14%) geeft aan het geheel te populair te vinden (40% neutraal, 46% oneens). De meeste mensen geven aan met name geinteresseerd te zijn in het weersvooruitzicht van de volgende dag, temperatuur, neerslag en bewolking/zon. Relatief de minste belangstelling bestaat voor de bespreking van het weer van de afgelopen dag en in de luchtdruk. Bijna alle kijkers stellen waarschuwingen zoals "pas op voor gladheid" op prijs (96%). Adviezen als "vergeet uw paraplu niet" of " geniet van het mooie weer" worden door 58% als handig ervaren.
Ongeveer tweederde van de respondenten (68%) vindt dat het weerbericht door een deskundige weerman of -vrouw moet worden gepresenteerd. Slechts 3% vindt dat niet nodig en zegt dat de nieuwslezer het beter kan doen, 29% heeft geen voorkeur.
Erwin Krol is voor ruim een kwart van de respondenten (27%) de meest favoriete weerman. Op de tweede plaats komen John Bernard en Helga van Leur (beiden 14%), gevolgd door Piet Paulusma, die 10% van de stemmen kreeg. Gerrit Hiemstra kreeg de minste stemmen (2%). Een aantal mensen (16%) gaf aan geen favoriet te hebben.
Meer informatie: Flycatcher Internet Research (gelieerd aan de Universiteit Maastricht),
tel. 043 - 32 62 992, e-mail (info@flycatcher.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie