Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Detailhandel vindt 5e Nota Ruimtelijke Ordening onvolledig

Datum nieuwsfeit: 31-01-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Aan de economische redactie

PERSBERICHT

Winkelen in de binnenstad onder druk
Detailhandel vindt 5e Nota Ruimtelijke Ordening onvolledig

Leidschendam, 31 januari 2001 - Het PlatformDetailhandel.nl - een samenwerkingsverband van de Raad Nederlandse Detailhandel en de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland - is van mening dat de 5e Nota Ruimtelijke Ordening onvoldoende aandacht besteedt aan de binnensteden. De binnensteden dreigen leeg te lopen, doordat geen eisen meer gelden voor winkels die zich buiten de bestaande centra willen vestigen. De door het Rijk zo nadrukkelijk nagestreefde leefbaarheid van deze binnensteden komt hiermee in gevaar.

In tegenstelling tot het ruimtelijk detailhandelsbeleid uit het verleden wordt in de 5e Nota Ruimtelijke Ordening niet meer gesproken over branche of oppervlaktecriteria voor winkels. Kortgezegd worden er geen eisen meer gesteld aan winkels die zich buiten de bestaande centra willen vestigen. Branches die van oudsher vooral in de binnensteden te vinden zijn, kunnen zich nu massaal gaan vestigen op goedkope en beter bereikbare bedrijventerreinen. Theoretisch zouden hierdoor grote "shopping malls" kunnen ontstaan, zoals we die wel kennen uit de Verenigde Staten of een aantal buurlanden. Op termijn is dit fenomeen fataal voor de binnensteden. In landen als Engeland en Frankrijk is men hier inmiddels achter en worden dergelijke ontwikkelingen juist teruggedraaid.

Gemeenten en provincies moeten deze ontwikkelingen in de toekomst sturen. De detailhandel mist duidelijke richtlijnen en voorziet grote problemen. In de 5e Nota wordt weliswaar aangegeven dat activiteiten die inpasbaar zijn in stedelijke centra met name dáár gevestigd moeten worden. Verder geeft de 5e Nota aan dat rekening gehouden moet worden met bezoekersintensiteiten. Vervolgens laat de 5e Nota in het midden hoe dit moet gebeuren. Het PlatformDetailhandel.nl pleit voor een duidelijke maatregel voor de specifieke binnenstadsbranches. Zo vindt het PlatformDetailhandel.nl dat het niet mogelijk zou moeten zijn dat de traditionele warenhuizen, de levensmiddelen-, mode- en optiekwinkels en juweliers zich vestigen in perifere winkelcentra; de winkelcentra buiten de bestaande bevolkingsconcentraties.

Het PlatformDetailhandel.nl is van mening dat de binnensteden en de zo gewaardeerde fijnmazige distributiestructuur het verdienen om te worden beschermd. Zij garanderen een goed gespreid en logisch opgebouwd winkelaanbod dat voor de consument goed bereikbaar is. Het PlatformDetailhandel.nl verwacht van minister Pronk dat in de 5e Nota alsnog de positie van deze binnensteden veilig gesteld wordt. Hiertoe is het van het grootste belang dat de genoemde branches zich ook daadwerkelijk in de binnensteden blijven vestigen.

Het PlatformDetailhandel.nl is een samenwerkingsverband van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) en de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland (NWR). De Raad Nederlandse Detailhandel treedt namens de filiaal- en grootwinkelbedrijven op. De Nationale Winkelraad treedt op namens de zelfstandige ondernemers in de detailhandel en het > winkelambacht, het zogenaamde midden- en kleinbedrijf. Dit samenwerkingsverband vertegenwoordigt de totale bedrijfstak detailhandel.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie