Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeente Ede geeft subsidie voor aanplant groen

Datum nieuwsfeit: 31-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Ede
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Ede

Subsidie-mogelijkheden
Nieuwe aanplant verfraait erf en buitengebied

Werken, wonen en recreëren; Het platteland is van ons allemaal. Om het buitengebied aantrekkelijker te maken stimuleert de gemeente Ede de aanplant van nieuwe bomen en struiken. Voor boeren, burgers en buitenlui zijn er nog mogelijkheden met subsidie hun erf groener aan te kleden.

In het plantseizoen 1999-2000 zijn in het agrarisch buitengebied 700 bomen en 24.000 jonge bomen en struiken geplant waaronder 2,5kilometer beukenhagen. Er is veel interesse om aan te planten. Er was een wachtlijst van 80 adressen; deze is grotendeels weggewerkt zodat weer enige ruimte is voor nieuwe klanten.

Mogelijkheden

De gemeente legt geen tuinen aan. Er zijn mogelijkheden laanbomen te planten op het erf en de buitenlijnen van het erf te beplanten met hagen of windsingels. Bewoners van het buitengebied die een nieuwe schuur hebben gebouwd dienen zelf de aanplant te bekostigen. Ook personen die mee doen aan functiewisseling (burgerwoningen in plaats van agrarische bebouwing) dienen de nieuwe aanplant zelf te bekostigen.

Vooral op die erven waar weinig of geen bomen staan is het aantrekkelijk bomen, struiken en hagen te planten. Dat geeft niet alleen een fraaier erf, maar ook het uitzicht voor de bewoners zelf kan er aanzienlijk door opknappen.

Coniferen
De gemeente Ede stimuleert ook de vervanging van coniferen door inheemse bomen en struiken. Dat zijn juist die soorten die van nature in het buitengebied voorkomen. In laaggelegen gebieden zien we veel elzen, essen en wilgen. Op de wat hogere en drogere plaatsen komen we linde, beuk, berk, kastanje en eik tegen. Allerlei bloeiende - en besdragende struiken als sleedoorn, meidoorn, gelderse roos, zoete kers, lijsterbes en kardinaalsmuts kunnen de woonomgeving verfraaien. Vogels bezoeken vaker een tuin als ze ook in de beschutting van het hout voedsel kunnen zoeken zonder te worden opgevreten door een sperwer.

Hulp
Heeft u interesse in nieuwe aanplant of wilt u advies over de inrichting van uw erf dan belt u met de gemeentelijke medewerkers landschapsbeheer van de afdeling Ontwikkeling buitengebied de heren B.J.Budding(Bert) of C. van Rijswijk (Carlo) telefoon: 0318-680674 b.g.g. 06-23 84 07 58.Ede, 31 januari 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie