Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rekenvoorbeelden onroerende-zaakbelastingen gemeente Ede

Datum nieuwsfeit: 31-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Ede
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Ede

Rekenvoorbeelden onroerende-zaakbelastingen 2001

De Wet Waardering onroerende zaken (Wet WOZ) regelt dat voor de belangrijkste belastingen op onroerende zaken voor hetzelfde pand dezelfde waarde gehanteerd wordt. Deze waarde wordt één keer in de vier jaar vastgesteld door de gemeente.

De gemeente gebruikt deze waarde bij de heffing van onroerende-zaakbelastingen (OZB). Verder wordt de waarde gebruikt door de rijksbelastingdienst voor de inkomstenbelasting en de vermogensbelasting, en door het waterschap voor de waterschapsomslag.

In 2001 wordt een nieuwe waarde vastgesteld uitgaande van de waardepeildatum 1-1-1999 voor alle onroerende zaken in de gemeente Ede. De waarde van woningen is fors gestegen ten opzichte van de vorige taxatie, gemiddeld zo'n 87%.Voor de niet-woningen bedraagt deze gemiddelde stijging 57%. Let wel, de genoemde percentages zijn gemiddelden. Het stijgingspercentage kan per type object, per wijk en zelfs per pand sterk verschillen. U kunt aan deze gemiddelde percentages dan ook geen rechten ontlenen.

Uw aanslag onroerende-zaakbelastingen komt tot stand door de waarde, gedeeld door 5000,-- gulden te vermenigvuldigen met een door de gemeenteraad vastgesteld tarief. Een hogere waarde betekent dus niet automatisch dat u ook meer belasting gaat betalen.

Zowel de aanslag als de WOZ-beschikking ontvangt u in de loop van maart.

Om te laten zien wat de nieuwe waardering daadwerkelijk betekent voor de aanslag onroerende-zaakbelastingen zijn in dit artikel rekenvoorbeelden opgenomen voor een aantal specifieke woningen in de gemeente Ede. Daarin zijn de meest voorkomende categorieën woningen vertegenwoordigd.

Hoe is het tarief tot stand gekomen?

Tot nog toe was het gebruikelijk om na een hertaxatie de OZB-tarieven vast te stellen uitgaande van eenzelfde belastingopbrengst als in het voorgaande jaar. Voor 2001 is dit anders geregeld.

In 2000 is de zogenaamde Zalmsnip niet rechtstreeks in mindering gebracht op het aanslagbiljet, maar verrekend in de tarieven. In 2001 zal de Zalmsnip wel weer direct worden uitgekeerd door middel van een korting op het aanslagbedrag.

Verder is het belangrijk om te weten dat de gemeente van het Rijk een uitkering ontvangt uit het Gemeentefonds. Die uitkering wordt gekort met de zogenaamde 'belastingcapaciteit' van de gemeente. Dit is de opbrengst van gemeentelijke belastingen die de gemeente volgens het Rijk kan behalen. Bij de berekening van de gemeentelijke belastingcapaciteit gaat het Rijk ervan uit dat de gemeenten voor de OZB een tarief van 11,21 per 5.000,-- gulden waarde bij de burgers in rekening brengt. Dit tarief wordt het Rijksrekentarief genoemd. Als de gemeenteraad een lager tarief zou vaststellen dan betekent dit in feite dat de gemeente het verschil zelf moet bijpassen. Omdat dit financieel niet verantwoord is heeft de gemeenteraad besloten vanaf 2001 de OZB-tarieven af te stemmen op het Rijksrekentarief.

Door het Rijksrekentarief als uitgangspunt te nemen ontvangt de gemeente meer dan ze uitgeeft. Daardoor, en door gebruik te maken van de aanwezige speelruimte in de Algemene Reserve, heeft de gemeente ruimte gevonden voor een extra lastenverlichting van 75,-- gulden bovenop de Zalmsnip van 100,-- gulden. Deze zal gedurende twee jaar, in 2001 en 2002, verleend worden aan gebruikers van woningen die een OZB-aanslag ontvangen. U ontvangt dus als gebruiker van een woning in elk van deze twee jaren een korting van 175,-- gulden op uw aanslag.

Daarnaast is de gebruikelijke jaarlijkse verhoging doorgevoerd voor de gestegen loon- en prijsindex van de overheidsconsumptie; dit jaar bedraagt die 4,1%.

Omdat woningen veel sterker in waarde zijn gestegen dan niet-woningen zouden eigenaren en gebruikers van woningen, bij ongewijzigd beleid, in 2001 verhoudingsgewijs een grotere bijdrage leveren aan de belastingopbrengst dan vorig jaar. Dit kan worden voorkomen door het berekenen van een hoger tarief voor niet-woningen. Om de opbrengstverhouding gelijk te houden is het verschil in tarieven tussen woningen en niet-woningen verhoogd naar 20%.

De tarieven in 2000 en 2001 zijn per 5.000,00 waarde: Eigenaar woning Gebruiker woning Totaal woning Eigenaar niet-woning Gebruiker niet-woning Totaal niet-woning
2000 8,33 6,69 15,02 9,58 7,69 17,27
2001 6,48 5,19 11,67 7,77 6,24 14,01

Wat zeggen de voorbeelden over uw aanslag?

De voorbeelden zijn willekeurig gekozen. Het betreft specifieke gevallen. Ze laten zien dat de waarde-ontwikkeling zelfs binnen één categorie woningen per pand verschillend zijn. U kunt er dus niet van uit gaan dat uw woning ook nu weer dezelfde waarde krijgt als een woning (uit dezelfde categorie) waarvan de waarde voorheen gelijk was aan die van uw woning. De waardestijging is mede afhankelijk van de ligging, de bouwaard, de ouderdom etc.

De tarieven zijn wel voor iedere woning gelijk. Een andere waarde betekent dan ook een ander aanslagbedrag.

Hoe moet u de tabel lezen?

In de eerste kolom vindt u de aanduiding van het soort pand. In de tweede en derde kolom vindt u respectievelijk de oude en de nieuwe waarde. De waarde die in 2000 nog gebruikt werd voor de aanslagoplegging was de waarde van 01-01-1994. Vanaf 2001 wordt de waarde van 01-01-1999 gebruikt bij de oplegging van de aanslagen. In kolom vier staat het percentage waarmee de waarde gestegen is ten opzichte van de oude waarde.

In de kolommen vijf tot en met zeven vindt u de belastingbedragen die in 2000 betaald werden. OZB is de afkorting van onroerende zaakbelastingen. OZBE staat voor het eigenaarsdeel, OZBG voor het gebruikersdeel van de OZB.

In de kolommen acht en negen staan de belastingbedragen voor 2001. Daarin is de korting op het gebruikersdeel van 175,-- gulden nog niet meegerekend. Die korting vindt u in kolom tien. In kolom elf kunt u zien wat een gebruiker van een pand in 2001 werkelijk gaat betalen, na aftrek van de korting. De laatste kolom vermeldt het totaal te betalen belastingbedrag.

Let op! Een huurder betaalt alleen het gebruikersgedeelte. Huurt u een woning, dan zijn de bedragen voor de eigenarenbelasting voor u dus niet van toepassing.

Voor onroerende zaken die uit een woon- en bedrijfsgedeelte bestaan betaalt u het woningtarief wanneer de waarde van de woning meer dan 70% uitmaakt van de totale waarde van de onroerende zaak. Is dit niet het geval, dan betaalt u het hogere tarief voor niet-woningen. Voor gecombineerde woon- en bedrijfspanden wordt wel de korting van 175,-- gulden korting verleend.

Vragen

Als u naar aanleiding van dit artikel of de voorbeelden nog vragen heeft kunt u contact opnemen met de afdeling Belastingen van de gemeente Ede, telefoonnummer (0318) - 68 04 16. Onze medewerkers zijn bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.Ede, 31 januari 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...