Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kamer moet van vijfde nota Vijfde Nota Extra maken

Datum nieuwsfeit: 31-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
GroenLinks


-

Kamer moet van vijfde nota Vijfde Nota Extra maken

31 januari 2001

De mooie kaft van de Vijfde Nota kan het niet verhullen: als deze voorstellen worden uitgevoerd, zal de publieke ruimte in Nederland verder verarmen en verrommelen. Een doorgeschoten decentralisatie van bevoegdheden zal ertoe leiden dat een duurzame inrichting niet tot stand komt. GroenLinks vindt dat de Kamer het huiswerk van het kabinet moet overdoen. De vijfde nota moet in de Kamer een vijfde nota extra worden.

GroenLinks wil dat het Rijk nu de contouren vastlegt. Gemeenten en provincies moeten geprikkeld worden om het bestaande stedelijk gebied beter en creatiever te gebruiken. Pas daarna is, onder strikte voorwaarden, uitbreiding in het open landschap aan de orde. Hiervoor zijn nieuwe maatschappelijke en politieke coalities nodig.

De rode contouren

GroenLinks vindt dat de rode contouren in principe al vastliggen: namelijk de omtrek van de huidige (stedelijke) bebouwing. Hierbinnen is door meervoudig en slim grondgebruik nog een wereld te winnen. Door de bouw van kantoren en seniorenwoningen boven winkelcentra. Door parkeerterreinen om te vormen tot parken, en de autos ondergronds te stallen. Door industrieterreinen te verdichten. En door nieuwe en bestaande infrastructuur bij voorkeur ondergronds aan te leggen.

Bouwen buiten de rode contour moet veel onaantrekkelijker worden gemaakt door een Groene heffing (zie hiervoor de nota Op Groene Gronden, www.groenlinks.nl).

De lichtgroene contouren

Als we niet oppassen, worden de balansgebieden niet meer dan rommel-maar-raak-gebieden. Het kabinet moet veel duidelijker de touwtjes in handen nemen, tégen aantasting van het open landschap, en vóór bescherming en verfraaiing. Het verleden heeft geleerd dat individuele gemeenten slecht in staat zijn de open ruimte open te laten. De verrommeling van het Groene Hart is één van de trieste voorbeelden. De treurigstemmende lintbebouwing langs snelwegen een ander.

De grondpolitiek

Een adequate grondpolitiek is essentieel om ruimtelijk-ordeningsbeleid te kunnen voeren. GroenLinks vindt de voorstellen van het kabinet om tot een exploitatieheffing te komen, een goede eerste stap; het is te gek voor woorden dat malafide projectontwikkelaars de ruimtelijke ordening kunnen frustreren. Overwinsten moeten worden afgeroomd, en ingezet voor collectieve voorzieningen. Daarnaast moeten gemeenten nieuwe instrumenten krijgen, zoals de exploitatieheffing of de mogelijkheid tot aanbesteding van het exploitatierecht voor een nieuwbouwlokatie.

Ineke van Gent


-
Meer weten? E-mail (info@groenlinks.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie