Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Subsidie voor restauratie Reitdiepsluizencomplex Zoutkamp

Datum nieuwsfeit: 31-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Groningen

Groningen, 31 januari 2001 Persbericht nr. 20

Van der Ploeg geeft Provincie 2 miljoen gulden kanjersubsidie

Kanjer voor restauratie Reitdiepsluizencomplex bij Zoutkamp

Op verschillende feestelijke bijeenkomsten verblijdt staatssecretaris van de Ploeg vandaag enkele provincies met een kanjersubsidie voor een grootschalige restauratie. De Provincie Groningen ontving vanochtend in Kampen uit handen van de staatssecretaris zo'n kanjersubsidiebeschikking van bijna 2 miljoen gulden voor de restauratie van het Reitdiepsluizencomplex bij Zoutkamp (gemeente De Marne). In Noord-Oost Nederland zijn vandaag in totaal 11 "kanjers" gehonoreerd met een totaalbedrag van 30 miljoen gulden. Tot het sluizencomplex behoren schut- en uitwateringssluis, buitenhaven met hoofden, sluismeesterswoning en -verblijf en enkele loodsen. Hoewel de sluizen in 1969 hun zeekerende functie hebben verloren (sinds de afsluiting van de Lauwerszee bij Lauwersoog), is het een uniek complex dat veel vertelt over de waterstaatkundige geschiedenis van Groningen.

Het sluitzencomplex ligt in de gemeente De Marne (tevens aanvrager van de kanjersubsidie), de Provincie Groningen is eigenaar. De provinciale Dienst Wegen en Kanalen heeft als beheerder van het complex het restauratieplan laten opstellen, dat ruim f 3 miljoen kost. De ontbrekende financiering vindt plaats via eigen middelen, fondsen andere subsidies. Het sluizencomplex zal na restauratie bijdragen aan de toeristische ontwikkeling van Zoutkamp. Een nieuwe functie in het waterbeheer blijft daarbij in de toekomst mogelijk.

De Reitdiepsluizen zijn aangelegd in 1877 in de kort tevoren ter afsluiting van het Reitdiep in 1874-1876 aangelegde afsluitdijk, die loopt van het Friese Nittershek tot aan het terrein om de sluismeesterswoningen te Zoutkamp.

Drie maanden geleden werd het sluizencomplex aangewezen als rijksmonument.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Agnes Delstra, Provincie Groningen 050 - 3164324 of met Han Bos, gemeente De Marne 0595 - 575584.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie