Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Reactie van Europese Unie op bomaanslag op krant Zimbabwe

Datum nieuwsfeit: 31-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
European Union

Zimbabwe : bombing of the ´Daily News´ Newspaper Press Release: Brussels (31-01-2001) - Press: 33 - Nr: 5694/01


Brussel,
31 januari 2001

5694/01 (Presse 33)

P 020/01

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

Vergadering van het voorzitterschap namens de Europese Unie betreffende de bomaanslag

op de "Daily News" in Zimbabwe

De Europese Unie betreurt de bomaanslag op 28 januari op de drukkerij van het dagblad "Daily News" in Harare. Deze aanslag op het pand van een onafhankelijk dagblad en andere aanvallen tijdens het weekend op verkopers van de Herald en Sunday Mail vormden het trieste hoogtepunt in een reeks gewelddadige incidenten; deze betekenen een ondermijning van het recht op vrije meningsuiting dat de media in Zimbabwe tot op heden genoten. Een vrije, onafhankelijke pers vormt een cruciaal element voor de handhaving van de democratische waarden en de eerbiediging van de rechtsstaat, waar ook ter wereld. De Europese Unie veroordeelt alle acties, uit welke hoek ook, die de interne stabiliteit van Zimbabwe bedreigen, en dringt er bij de regering van Zimbabwe op aan dat degenen die verantwoordelijk zijn voor deze recente incidenten, voor de rechter worden gebracht.

De Europese Unie doet een beroep op alle partijen in Zimbabwe om het recht van elke onderdaan van het land om openlijk en zonder vrees voor geweld zijn mening te uiten, te eerbiedigen.

De met de Europese Unie geassocieerde landen van Midden- en Oost-Europa, de geassocieerde landen Cyprus, Malta en Turkije, alsmede de EVA-landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie