Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: tumoren en uitzaaiingen met gammacamera zichtbaar

Datum nieuwsfeit: 31-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

16 jan 2001

Tumoren en mate van kwaadaardigheid in beeld op scan

Bij het opsporen en analyseren van tumoren, het evalueren van het effect van de behandeling en bij het vinden van uitzaaiingen, kan het aminozuur IMT een belangrijke rol spelen. Drs. Piet Jager ontdekte dat tumoren en uitzaaiingen met een gammacamera zichtbaar gemaakt kunnen worden door patiënten het licht radioactief gemaakte IMT (L-3-123Iodo-alpha-methyltyrosine) toe te dienen. De gammacamera brengt de IMT, en op die manier de stofwisselingsactiviteit van tumoren in beeld. Want tumoren hebben door hun snelle groei een grotere behoefte aan aminozuren dan normale weefsels. Een groot voordeel van Jagers techniek is dat vrijwel alle Nederlandse ziekenhuizen beschikken over een gammacamera, terwijl de meer geavanceerde PET-scanner slechts in drie ziekenhuizen voorhanden is. Jager constateert dat IMT zich goed ophoopt in tumorcellen. Bovendien blijkt de IMT-scan een eenvoudige, snelle en patiëntvriendelijke methode waarbij de patiënt aan weinig straling wordt blootgesteld. Vrijwel alle van de onderzochte soorten tumoren werden zichtbaar gemaakt. In patiënten met een tumor van vet-, bind-, of spierweefsel, bleek de methode bovendien goed te kunnen voorspellen of zo'n tumor goed- of kwaadaardig is. Ook de mate van kwaadaardigheid (de groeisnelheid) kon worden voorspeld. Deze informatie kan nuttig zijn bij het plannen van de behandeling, maar een aanvullende biopsie blijft nodig. Bij deze patiënten bleek voorts dat een andere scan, de botscan, nuttig kan zijn voor het opsporen van uitzaaiingen in het bot. Maar een dergelijke scan is alleen noodzakelijk bij patiënten die pijnklachten melden. Ook lymfomen, longtumoren en carcinoid tumoren (een bijzonder soort darm tumor) en uitzaaiingen daarvan kunnen met de IMT-scan zichtbaar worden gemaakt. Kleine uitzaaiingen, dat wil zeggen kleiner dan circa anderhalve centimeter, worden in sommige gevallen niet goed opgespoord, waarmee de methode voor deze toepassing niet geschikt lijkt. Wel lijkt de methode geschikt om het resultaat van een bestralingsbehandeling of chemotherapie weer te geven. Hoewel de scan soms een vertekend beeld geeft omdat bestraling ook voor verhoogde stofwisselingsactiviteit zorgt in het meebestraalde normale weefsel rondom een tumor. Concluderend stelt Jager dat zijn bevindingen hoopvol zijn, maar dat er nog wel een aantal nadelen kleeft aan de IMT-scan. Verder onderzoek naar aan IMT verwante 'tracerstoffen' lijkt nuttig, waarbij ook de PET-techniek nog voor verdere verbetering kan zorgen. /ImK

Jager (Onstwedde, 1960) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de afdeling Nucleaire geneeskunde van het Academisch Ziekenhuis Groningen (vakgroep stralingswetenschappen), waaraan hij ook verbonden blijft. Zijn onderzoek is onder meer gefinancierd met subsidies van het Academisch Ziekenhuis Groningen en de J.K. de Cockstichting.

Datum en tijd

woensdag 31 januari 2001, 16.00 uur

Promovendus

P.L. Jager, tel. (050)361 35 41, fax (050)361 17 12 (werk)

Proefschrift

Tumor imaging using L- -iodo-alpha-methyl-tyrosine

Promotor

prof.dr. E.G.E. de Vries

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie