Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Professor Marcel De Cleene in Paarse Zetel stad Gent

Datum nieuwsfeit: 01-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Gent

P r o f e s s o r M a r c e l D e C l e e n e i n P a a r s e Z e t e l

Op donderdag 1 februari organiseert de Dienst Culturele Zaken in samenwerking met de Stedelijke Openbare Bibliotheek een Paarse zetellezing met Prof. Marcel De Cleene.

Naar goede gewoonte interviewt Griet Pauwels deze gastspreker in de Achilles Musschezaal van de bibliotheek aan het Zuid, van 12.30 tot 13.15 uur.

Marcel De Cleene:

We zijn er ons niet zo van bewust, maar het leven zit vol symboliek. Dat bedoel ik niet filosofisch, maar letterlijk. De meest vanzelfsprekende dingen, zoals het vieren van kerstmis, applaudisseren en zelfs een hand geven, zijn gebaseerd op een mythe of een oud volksgebruik. (Marcel De Cleene in Gent Universiteit).

Marcel De Cleene is doctor in de Plantkunde en hoofddocent aan de Universiteit Gent waar hij ondermeer een cursus volkskunde doceert.

Over de rol van planten in rituelen, mythologie en volksgeloof was her en der wel een boek te vinden, maar vaak beperkten de auteurs zich tot één bepaalde groep planten, zoals bijbelse of hallucinogene planten en vaak kon men ook kritische kanttekeningen maken bij de juistheid van de botanische informatie in deze werken.
In 1999 publiceerde prof. Marcel De Cleene samen met Marie Claire Lejeune, een licentiate plantkunde, echter het magistrale boek Compendium van rituele planten in Europa, een uniek naslagwerk dat een nieuw overzicht bood van planten die op één of andere manier met rituelen, mythologie, magie, volksgeloof , sagen en legenden verbonden zijn.

Voor het eerst brengt de Paarse zetel daarmee een stukje cultuurgeschiedenis van planten,

want wie weet nog wat rijst gooien met trouwen te maken heeft ?

Praktisch

Deze lezing vindt plaats op donderdag 1 februari in de Stedelijke Openbare Bibliotheek, Zuid, Graaf van Vlaanderenplein 40, 9000 Gent, van 12.30 tot

13.15 uur. De toegang is gratis.

Informatie


- Dienst Culturele Zaken, Veldstraat 82, 9000 Gent, tel. (09)269 84 60, fax

(09)269 84 79, e-mail (directie.cultuur@gent.be)


- Stedelijke Openbare Bibliotheek, Graaf van Vlaanderenplein 40, 9000 Gent, tel. (09)266 70 00, fax (09)266 70 49, e-mail (bibliotheek@gent.be)

Onder de bevoegdheid van: de heer Sas van Rouveroij, schepen van Cultuur en Toerisme.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie