Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Private sector centraal bij ontwikkelingssamenwerking'

Datum nieuwsfeit: 01-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vereniging VNO-NCW


VNO-NCW: Private sector centraal bij ontwikkelingssamenwerking

Den Haag, 1 februari 2001 - Het is pure winst dat het Nederlandse kabinet nu ook erkent dat het particuliere bedrijfsleven een centrale rol moet spelen als het gaat om ontwikkelingssamenwerking. Maar het kabinet doet te weinig om dat ook daadwerkelijk te stimuleren. Dit zegt de ondernemingsorganisatie VNO-NCW in reactie op de kabinetsnota 'Ondernemen tegen armoede', die donderdag tijdens een Algemeen Overleg in de Tweede Kamer wordt behandeld.

VNO-NCW vindt het weinig productief om de discussie over de private sector in ontwikkelingslanden te laten domineren door een moraliserend debat over verantwoord ondernemen, zoals minister Herfkens (Ontwikkelingssamenweking) keer op keer probeert. Nederlandse bedrijven zijn op een positieve wijze actief in deze landen en dragen bij aan economische groei en ontwikkeling. De regering zou een constructieve benadering moeten kiezen om deze activiteiten verder te stimuleren. In plaats daarvan zwaait mevrouw Herfkens met zwarte lijsten en uitsluiting van programma's als bijv. ORET.

VNO-NCW kan zich goed vinden in de algemene lijn van de nota, die bij het parlement is ingediend door minister Herfkens en staatssecretaris Ybema (Economische Zaken). Verbetering van het ondernemingsklimaat in brede zin in ontwikkelingslanden is nodig. Het is daarom jammer dat Ontwikkelingssamenwerking het bedrijfsleven nog steeds niet als partner wil zien als het gaat om het tot stand brengen van duurzame economische groei. 'It is about the private sector without the private sector'.

Er ontbreekt voldoende aandacht voor de mogelijkheden van bilaterale ontwikkelingsprojecten, waarin waardevolle Nederlandse kennis en ervaring kan worden ingezet en waarbij ook het Nederlandse bedrijfsleven een rol kan spelen. Ook moet deze specifieke inbreng bij de vele door ons land gesteunde multilaterale samenwerkingsprojecten worden vergroot. VNO-NCW vindt bovendien dat bestaande subsidieprogramma's moeten worden aangepast om de rol van het bedrijfsleven op het gebied van ontwikkelingssamenwerking te versterken. Het gaat daarbij om het mobiliseren van kapitaal voor investeringen, en instrumenten om niet te beheersen risico's in ontwikkelingslanden te verminderen.

Adres/Address
'Malietoren'
Bezuidenhoutseweg 12
Den Haag
Telefoon/Phone
..-31 (0)70 349 01 67
Telefax/Fax
..-31(0)70 349 01 77
Postadres/Postal Address
Postbus 93002
2509 AA Den Haag
E-mail
communicatie@vno-ncw.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie