Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Deelname internationale uitwisseling programma's onderwijs

Datum nieuwsfeit: 01-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
15

Directie:
voorlichting

Publicatiedatum:
01 02 2001

Status:
informatie

Deelname aan internationale uitwisseling programma's onderwijs

Internationale uitwisseling is populair bij Nederlandse docenten, studenten en leerlingen. In 1998/99 namen bijna 30.000 van hen deel aan internationale uitwisselingen met nationale of Europese beurzen. Meer dan de helft zijn docenten en leerlingen uit het primair en voortgezet onderwijs. Duitsland is bij hen het populairst. Ook gaan studenten zonder beurs gaan naar het buitenland. Vooral in het hoger onderwijs. Als die meegeteld worden, dan heeft 27% van de afgestudeerden (20.000 in totaal) in het hoger onderwijs uit het jaar 1997/98 buitenlandervaring. Bij studenten uit het hoger onderwijs is het Verenigd Koninkrijk het meest geliefd. Dit blijkt uit de derde editie van de monitor van het BISON (Beraad Internationale Samenwerking Onderwijs Nederland). Vergeleken bij voorgaande edities zijn de gegevens min of meer gelijk gebleven. Deze monitor van internationale mobiliteit in alle onderwijssectoren in Nederland wordt jaarlijks door het BISON samengesteld in opdracht van het Ministerie van OCenW. Minister Hermans (OCenW) heeft de monitor vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.

In het beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie (bve) neemt het aantal studenten dat met een beurs in het buitenland gaat studeren toe van krap 3000 in 1997/98 tot ruim 5000 in 1999/00. De meeste studenten kiezen voor een korte stage in het buitenland. In het hoger onderwijs gingen er in 1998/99 iets meer studenten met een beurs naar het buitenland. Hun aantal ligt nu rond de 6000. In datzelfde jaar kwamen er zo'n 7000 uitwisselingsstudenten in Nederland hoger onderwijs volgen. De internationale mobiliteit vindt vooral plaats binnen de Europese Unie. In het studiejaar 1998/99 was er bij de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs (Nuffic) bijna 14 miljoen gulden beschikbaar voor uitwisselingsprogramma's van studenten.

Internationalisering neemt in Nederland een belangrijke plaats in het onderwijsbeleid in. Daardoor kent ons land veel mogelijkheden voor uitwisseling en daarmee een grote internationale mobiliteit. De BISON monitor verschijnt dit jaar voor het eerst ook in een Engelstalige versie. Het BISON is een overlegorgaan van het Centrum voor Innovatie van Beroepsopleidingen (CINOP), het Europees Platform (EP) en het Nuffic.

Zie: deel 1 monitor van het Beraad Internationale Samenwerking Onderwijs Nederland (BISON) (1,1Mb)
Zie: deel 2 monitor van het Beraad Internationale Samenwerking Onderwijs Nederland (BISON) (1,7MKb)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie