Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Geen mishandeling academisch ziekenhuis Rotterdam-Sophia'

Datum nieuwsfeit: 01-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Inspectie: geen mishandeling in academisch ziekenhuis Rotterdam-Sophia

Donderdag 1 februari 2001, perbericht nummer 11

Dit persbericht gaat uit onder verantwoordelijkheid van de Inspectie voor de Gezondheidszorg

Er zijn geen aanwijzingen dat medewerkers van de Blauwe Groep van de dagbehandeling in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam zich in 1996 schuldig hebben gemaakt aan kindermishandeling. Zij hebben echter niet altijd verantwoorde zorg geleverd. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg in een vandaag verschenen onderzoek, dat naar aanleiding van een klacht van ouders is ingediend naar de vermeende mishandeling van hun kinderen.

Het gaat om een tweede Inspectie-onderzoek naar de vermeende mishandeling van kinderen op een groep voor dagbehandeling. Eerder onderzoek werd bekritiseerd door de klagers en de Nationale Ombudsman.

Het behandelsysteem in de Blauwe Groep (een afdeling voor dagbehandeling) heeft onder meer vanwege een reorganisatie onder zware druk gestaan. Hierdoor hebben de zorgverleners in 1996 gedurende een paar maanden een ingrijpende maatregel toegepast: het bundelen. Hierbij wordt een kind aan de handen vastgehouden en zonodig op de buik gelegd. Dit is, mits zeer zorgvuldig uitgevoerd, een aangewezen maatregel wanneer kinderen zichzelf of anderen dreigen te verwonden. In een aantal gevallen is niet volgens de protocollen gehandeld. Ook zijn de handelingen niet altijd zorgvuldig geregistreerd in dossiers en is de rechtspositie van ouders en kinderen volledig gewaarborgd. Hierdoor is de kwaliteit van zorg in een aantal gevallen tekortgeschoten en is niet voldaan aan de eis van verantwoorde zorg zoals bedoeld in de Kwaliteitswet zorginstellingen.

In 2000 is vastgesteld dat de kliniek met betrekking tot de toepassing van inperkingen bij kinderen tot 12 jaar forse inspanningen heeft geleverd en hierin inmiddels een voortrekkersrol vervult. Belangrijke vooruitgang is geboekt met betrekking tot de randvoorwaarden voor verantwoorde zorg waaronder huisregels en procedures. De Inspectie spreekt hiervoor haar waardering uit.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie