Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aardverschuiving in opleidingsaanbod Universiteit Twente

Datum nieuwsfeit: 01-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Twente

01/06 1 februari 2001

Drie lerarenopleidingen, Psychologie, Industrieel Ontwerpen en Bedrijfskunde

Aardverschuiving in opleidingsaanbod Universiteit Twente

De Universiteit Twente wil drie nieuwe opleidingen starten: Psychologie, Bedrijfskunde en Industrieel Ontwerpen. Tevens wil de UT met drie nieuwe lerarenopleidingen beginnen: Algemene Economie, Bedrijfseconomie en Maatschappijleer. De landelijke Adviescommissie Onderwijsaanbod (ACO) heeft over al deze aanvragen van de UT op 31 januari positief geadviseerd. Na definitieve besluitvorming door de minister van OC&W in april kunnen de eerste studenten in het studiejaar 2002 / 2003 van start gaan met de opleidingen Psychologie en Bedrijfskunde. In september 2001 kunnen studenten al starten met Industrieel Ontwerpen.
De nieuwe opleidingen worden gegoten in de nieuwe Bachelor-master structuur, waarmee de UT één van de voorlopers in Nederland is.

Vorig jaar november vroeg de UT vier nieuwe opleidingen en drie nieuwe lerarenopleidingen aan bij het ministerie van OC&W. De opleidingen passen in het streven van de UT naar het verbreden van het opleidingsaanbod, met name op het gebied van de maatschappijwetenschappen. Alle aanvragen, op één na, zijn gehonoreerd. De ACO vroeg om een andere opzet van de opleiding Gezondheidswetenschappen. De minister van OC&W beslist in april op basis van het ACO-advies en het instellingsbesluit van de universiteit.

Bachelor-master
Op de UT bestaan de opleidingen voortaan uit een brede bachelor fase van drie jaar, die afgerond wordt met het internationaal bekende Bachelor diploma. Daarna kan de afgestudeerde de arbeidsmarkt opgaan of kiezen uit een aanbod van specialistische masterprogrammas van één of twee jaar. Het Bachelor diploma brengt niet alleen een verbreding van het onderwijsaanbod met zich mee, maar ook een internationaal ijkpunt. Dit vergroot de kansen van de UT-afgestudeerde in het buitenland. En omgekeerd biedt het nieuwe kansen om buitenlandse studenten aan te trekken voor de masterfase.

Nieuwe opleidingen
De nieuwe opleidingen Psychologie, Industrieel ontwerpen en Bedrijfskunde concurreren met de gelijknamige opleidingen aan andere universiteiten. Wel hebben de beoogde opleidingen aan de UT een specifieke inkleuring in de afstudeerfase door de keuze van specialisaties die aansluiten bij de expertise en het profiel van de UT.

De vierjarige doctorandusopleiding Psychologie bestaat uit een basisprogramma met vakken als Ontwikkelingspsychologie, Persoonlijkheidsleer, Zintuigen en Hersenen, Kennis en Veroudering, Reclame en Beïnvloeding, en Besturen en Organiseren. Na het basisprogramma kiest de student in de afstudeerfase voor één van de vijf sterk toepassingsgerichte specialisaties.

De ingenieursopleiding Industrieel Ontwerpen duurt vijf jaar. Na het brede basisprogramma kiest de student in de afstudeerfase uit één van de vier specialisaties, waarin het integraal ontwerpen en de levenscyclus van intelligente producten centraal staat.

De vierjarige doctorandusopleiding Bedrijfskunde (formele naam: Bedrijfswetenschappen) is een opleiding, waarin de vakgebieden marketing, economie, organisatiekunde en human resources management een belangrijke basis zijn. Na het basisprogramma kiest de student in de afstudeerfase voor één van de vijf specialisaties, die zich richt op moderne, actuele aspecten van de bedrijfskunde. Bedrijfskunde onderscheidt zich van de bestaande UT-opleiding Technische Bedrijfskunde, doordat er minder wiskunde voorkennis is vereist en alle VWO-profielen toegang geven.

Noot voor de pers:

Contactpersoon Communicatie en Transfer:
Drs. J. de Kok, tel. (053) 489 5800,
of:
Mw. drs. B. Koopmans, tel. (053) 489 4366

Internet:www.utwente.nl

© Universiteit Twente 1997-2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie