Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vermeend benoemt Koning voor onderzoek ESF

Datum nieuwsfeit: 01-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

www.minszw.nl

MIN SZW: Vermeend benoemt Koning voor onderzoek ESF

Nr. 2001/21

1 februari 2001
Minister Vermeend benoemt Koning voor onderzoek onregelmatigheden ESF

Minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft mr. H.E. Koning, voormalig president van de Algemene Rekenkamer, aangetrokken om onderzoek te doen naar de onregelmatigheden bij de besteding van geld uit het Europees Sociaal Fonds (ESF) in de periode 1994-1999. De minister schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer.

Uit controles zijn onregelmatigheden gebleken bij de besteding van ESF-geld door Nederlandse projecten in de periode 1994-1999. Het bedrag dat onjuist besteed blijkt te zijn, moet worden terugbetaald aan de Europese Unie. De subsidie was in deze periode bestemd voor projecten die gericht zijn op onder meer de bestrijding van langdurige werkloosheid, het aan het werk helpen van jongeren en gelijke kansen voor mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt. De minister schrijft in de brief aan de Tweede Kamer over de huidige stand van zaken in het onderzoek naar de ESF-periode 1994-1999, dat nog geen zicht is op de totale omvang van de onregelmatigheden en welk bedrag aan de Europese Commissie moet worden terugbetaald. De minister meldt dat de meeste onregelmatigheden zijn veroorzaakt door het ontbreken van een adequate projectadministratie.

Met de benoeming van de heer Koning wil minister Vermeend de afwikkeling van de ESF-periode 1994-1999 versnellen. Het onderzoek is ook bedoeld om inzicht te verschaffen in de feiten die hebben geleid tot de huidige situatie en de betrokkenheid daarbij van overige instanties: aanvragers, uitvoerders, ministerie van SZW en de Europese Commissie. De minister heeft afspraken gemaakt met het Centraal Bestuur Arbeidsvoorziening dat de heer Koning een volledig mandaat krijgt bij de uitvoering van het onderzoek. Hij krijgt te allen tijden toegang tot de administratie, medewerkers zijn gehouden aanwijzingen onmiddellijk op te volgen en het onderzoek kan plaatsvinden zonder tussenkomst van leidinggevenden bij Arbeidsvoorziening en ESF Nederland.

Met de heer Koning is afgesproken dat een tussenrapportage eind maart 2001 gereed is. Het eindrapport zal voor het zomerreces klaar zijn. Beide rapporten zullen naar de Tweede Kamer worden gestuurd.


01 feb 01 15:52


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie