Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Stedelijke muntslag in periode 1528-1591

Datum nieuwsfeit: 01-02-2001
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten
Hieronder vindt u een aankondiging van een promotie die in februari 2001 plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Plaats van de academische plechtigheid: KUN -Aula/Congresgebouw. Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00.

Do 01-02-2001 Stedelijke muntslag van 1528-1591

13:30 uur Drs. S.S. Gropp (Letteren)

Titel proefschrift: Die städtische
Münzprägung zu Deventer und Nimwegen,

1528/43-1591. Städtischer Partikularismus gegen habsburger Zentralismus
in den östlichen Niederlanden
Promotor: Prof. dr. H.
de Schepper
Copromotor: Drs. A.A.J.
Scheffers
Woonplaats: Oer-Erkruschwiek,
Duitsland

Drs. Gropp analyseert in zijn studie de moeilijkheden van de stedelijke muntslag in o.a. Deventer en Nijmegen in de periode 1528-1591. Deze steden begonnen in het midden van de vijftiende eeuw met de oprichting van een eigen onafhankelijke muntslag, in navolging van steden als Kampen en Groningen die al decennia stadsmunten sloegen. De omvang van muntproductie vertoonde in die tijd grote schommelingen, soms werden veel munten geslagen, soms weinig. De door de stedelijke muntmeester afgedragen sleischat was betrekkelijk gering. Omdat tegenover deze inkomsten nog aanzienlijke uitgaven stonden, die niet uit de sleischat betaald werden, bracht de stedelijke muntslag in de desbetreffende periode geen echte winst.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie