Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Gedrag van dunne vloeistoflaagjes in wanden

Datum nieuwsfeit: 01-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit van Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van AmsterdamUvA Agenda
Titel X-ray waveguiding studies of ordering phenomena in confined fluids

Datum donderdag 01-02-2001
Tijd 10:00 uur

Promovendus M. J. Zwanenburg

Promotor prof dr. J.F. van der Veen

In dit proefschrift wordt gekeken naar het gedrag van dunne vloeistoflaagjes die zijn opgesloten tussen twee harde wanden. De eigenschappen van de vloeistof kunnen sterk beïnvloed worden door de dikte van de laag, ook wel de vloeistoffilm genoemd. Zwanenburg onderzocht met behulp van röntgenverstrooiingsexperimenten de structuur van de ingesloten vloeistof. Tijdens zijn experimenten kon hij de vorming van deeltjeslagen in de vloeistof waarnemen. In een spleet van 310 nanometer(nm) blijken siliciumoxide-bolletjes opgelost in dimethylformamide uit te kristalliseren tengevolge van de opsluiting. Bij een spleetopening van 655 nm bleek dat zich in de vloeistof zes lagen van deeltjes vormden, met een relatief dichte stapeling langs de wanden en wat losser in het midden. Het is voor het eerst dat dit soort ordening werkelijk zichtbaar is gemaakt. De in het proefschrift beschreven methode is breed toepasbaar en maakt het mogelijk de structuur en de dynamica van andere systemen te bestuderen, zoals bijvoorbeeld stroming van bloed door haarvaatjes en het rijden van een trein over een natte rail.

Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 1, 2 en 5, halte Spui.

Toegang

Vrij

.. (webmaster@uva.nl)
Bron: UvA Agenda

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie